Menjar bé tot i els preus

El preu dels productes bàsics, especialment els aliments de primera necessitat, continua pujant, i aquesta inflació pot arribar fins i tot a afectar la nostra salut

Es busquen opcions més barates però menys saludables

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El preu dels productes bàsics, especialment els aliments de primera necessitat, continua pujant, i aquesta inflació pot arribar fins i tot a afectar la nostra salut. Quan s’encareixen els productes, en el moment de la compra s’anteposa el preu a altres raons, com ara la seva qualitat, fet que pot acabar repercutint en la nostra dieta.

La tendència davant l’escalada generalitzada de preus és buscar aliments més barats, fins i tot arribant a descartar aquells productes que es compren habitualment. Ara la mirada del comprador va directament al preu que apareix en els prestatges, abans que a l’etiqueta del producte per conèixer les seves característiques. En aquest context, els aliments preparats i ultraprocessats guanyen pes davant dels frescos.

“Quan els productes bàsics com l’oli, la fruita, la verdura o la pasta es converteixen en un luxe, has de fer mans i mànigues per no deixar-te un dineral en una cistella de la compra normal i corrent”, lamenta l’Anna Castro, resident a Andorra la Vella de 38 anys, a la sortida d’un supermercat. “Evidentment, he deixat de comprar moltes coses, i amb altres em miro els preus amb lupa”, agrega.

Amb els preus pels núvols, hi ha el perill que la temptació dels productes precuinats acabi imposant-se. “Pràcticament em surt més a compte comprar una llauna de menjar preparat o una pizza congelada que verdura o peix frescos, que en teoria no haurien de ser gaire cars”, comenta, al seu torn, Miquel Padilla, un altre veí de la capital de 46 anys. “Entenc que una alternativa és més saludable que l’altra, però també has d’alimentar una família i arribar a final de mes”, puntualitza.

Davant d’aquesta situació, els experts en nutrició aconsellen una compra més racional i menys impulsiva. “Cal intentar extreure allò positiu de les situacions complexes i començar a comprar amb el cap”, apunta la dietista i nutricionista Katia Durich. “Ara toca valorar els extres o els capricis que ens donem, de tornar a allò que és autèntic, i a una compra més neta”, afegeix.

Durich és conscient que “malauradament, gairebé tots els productes s’han encarit”, ja que “el fet d’importar i no produir moltes coses a Andorra, i l’encariment del transport, repercuteixen en la cistella de la compra en general”.

Malgrat tot, creu que la situació adversa no és incompatible amb el fet de mantenir una alimentació saludable. “Es poden triar productes de temporada o, millor dit, de final de temporada, Per exemple, el preu de les maduixes ha passat de 8 euros el quilo a 1,25, i això és el que passarà amb les cireres, els albercocs i altres fruites”, indica.

En paral·lel, considera que “les verdures congelades poden ser una bona opció, com ara les mongetes verdes, el bròquil o els cors de carxofa quan no és temporada”. Així mateix, proposa “el peix congelat o les llaunes de peix com a alternativa al peix fresc, o els llegums com a alternativa a la carn”.

L’especialista posa èmfasi en el fet de planificar adequadament els àpats al llarg de la setmana. “La clau és organitzar-se millor i no deixar-se endur tant per les ofertes o la compra compulsiva”, subratlla. En aquest sentit, Durich no parla tant “de planificar cada compra com d’organitzar els àpats setmanals”.

El primer que cal fer és preguntar-se “quants dies dinem a casa o quants dies ens hem d’emportar carmanyola a la feina”. Em segon lloc, és essencial “tenir un rebost endreçat i una nevera impecable per no repetir compres de productes que ja tenim, i anar mirant les seves dates de caducitat per cuinar-los o congelar-los abans que es facin malbé”. I no menys important, “sortir a comprar amb un pressupost al cap. És tot un repte però és la millor solució”, afirma.

Però la nutricionista també recorda que per planificar bé la nostra alimentació hem de tenir clars quins són els conceptes fonamentals d’una dieta bàsica. “Hem de menjar peix almenys quatre dies a la setmana. Si abans el compràvem tot fresc, ara en podem comprar un 50% fresc i un 50% congelat o de llauna”, assenyala.

Els llegums també són un pilar essencial de l’alimentació. “Cal menjar-ne tres dies a la setmana. Una bona alternativa és fer amanides de llegums barrejats amb cereals o fruits secs, i així no ens cal menjar tall”. Un altre substitut ideal de la carn són els ous. “Se’n pot menjar dos dies per setmana, és una proteïna completa i barata i ràpida de preparar”, ressalta Durich. En el mateix sentit, “la proteïna vegetal com ara la soja texturitzada pot reemplaçar la carn picada en una bolonyesa, i ens sortirà per la meitat de preu”.

Cal saber

COMPTE AMB ELS PROCESSATS Els aliments processats i ultraprocessats són una opció còmoda i econòmica. Però abusar-ne pot comportar riscos importants per a la salut. “Per dinar un dia un aliment processat no passa res, però deixar que sigui la improvisació la que ens guiï la dieta del dia a dia ens farà guanyar pes i perdre salut”, adverteix la dietista i nutricionista Katia Durich. L’especialista agrega que “saber-los triar també es important. Si mirem les etiquetes hem d’evitar més de quatre additius i que l’ingredient majoritari sigui el que comprem. Un producte amb una llista de paraules il·legibles no pot ser saludable”.

És fonamental planificar bé els àpats setmanals

tracking