Revifa el foc de Sant Joan

La revetlla de Sant Joan torna aquest dijous a la normalitat prepandèmica, amb la recuperació dels actes tradicionals en el seu format habitual

La revetlla torna a la normalitat amb actes a tot el país

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Després de dos anys marcats per les restriccions derivades de la crisi sanitària, la revetlla de Sant Joan torna aquest dijous a la normalitat prepandèmica, amb la recuperació dels actes tradicionals en el seu format habitual: des de l’arribada de la flama del Canigó a les fogueres, la cremada de falles, els concerts, els balls... així com la celebració de la Festa del Poble a Encamp i a Andorra la Vella.

“És una data molt especial i crec que ja era hora recuperar la festa tal com se celebrava abans”, explica l’Aina Porta, una jove d’Andorra la Vella de 24 anys. “L’any passat ens vam poder reunir una part de la família i poc més; aquesta vegada sortiré amb els amics i gaudirem de la festa fins a la matinada”, afegeix.

Opcions per divertir-se no en falten. “Amb l’arribada de l’estiu hi ha més ganes de sortir i passar-ho bé”, comenta el Jaime Costa, encampadà de 27 anys, que es decanta per quedar-se a gaudir de la revetlla a la parròquia. “Serà com tornar als vells temps, que ja es trobaven a faltar”, bromeja en referència a la recuperació dels actes tradicionals. El Jaime es mostra molt content que “torni a haver-hi gresca durant tot el cap de setmana”, amb la recuperació de la Festa del Poble.

Una celebració en què, a més de la revetlla de Sant Joan pròpiament dita, torna també el Crash Car al centre del poble, la gimcana Interparroquial Prix, el sopar de gala i tres dies de música i entreteniment per a tothom, amb propostes que van des de balls i festes populars amb grups de versions fins a actuacions de DJ.

També Andorra la Vella recupera, el dia 24, la Festa del Poble en el format de sempre, amb el tradicional concert gratuït de migdia de Los Manolos a la plaça del Poble, amb jocs aquàtics i inflables als Serradells. Però potser el més significatiu aquest any de la celebració de Sant Joan a la capital és la recuperació de les falles en l’habitual cremada pel centre històric.

“L’any passat les falles es van haver de fer en tres punts diferents per evitar aglomeracions, i ara recuperem la cremada tradicional. Estem molt contents”, destaca el portaveu dels fallaires d’Andorra la Vella, Ramon Tena. En aquest sentit, a dos quarts d’onze de la nit es farà la cremada de la falla tradicional al barri del Puial, des d’on els fallaires iniciaran un recorregut fent rodar el foc per l’antic carrer Major, les placetes de Sant Esteve, Consòrcia i Monjó, el carrer de la Vall i la plaça Príncep Benlloch. L’espectacle finalitzarà a la plaça del Poble, on els fallaires accediran tant per la passarel·la Rosa Ferrer com per la rambla Molines.

“Una de les principals novetats que tindrem aquest any és que per primera vegada tindrem alguns joves menors de 16 anys rodant foc. Fins ara no es podia, perquè calia fer un bateig de foc previ, però hem decidit flexibilitzar-ho perquè potser a aquests nois no els motiva tant rodar les falles de llum”, assenyala Tena. Així, “aquests joves tindran una falla més petita, que podran fer rodar a la plaça”.

Mentrestant, a Escaldes-Engordany també està tot preparat per acollir la celebració de la nit més curta de l’any. “Estem molt satisfets de recuperar la festa, hi ha ganes de tornar a la fórmula de sempre”, ressalta Jaume Ambor, president de la Unió Proturisme. L’aparcament de Nacions Unides tornarà a ser l’epicentre de la celebració, amb l’encesa de la foguera, el repartiment de coca i el ball popular, a partir de les 12 de la nit. Una estona abans hi haurà hagut la cremada de falles pels carrers de la parròquia. “En total hi haurà 18 fallaires, amb dues noves incorporacions aquest any”, puntualitza Ambor. La nit abans s’haurà celebrat el bateig de foc i l’assaig general, amb una exhibició i la cremada de la falla tradicional a la plaça Coprínceps.

També cal destacar les novetats que incorpora la revetlla de Sant Joan a la Massana, amb la recuperació de dues tradicions: la cremada de falles, que anirà a càrrec del Punt 400, i el Ball de Bruixes, amb l’Esbart Valls del Nord. Tota la celebració es concentrarà en un únic punt, l’aparcament de l’Escola Andorrana.

En aquesta primera edició hi haurà una desena de fallaires amb foc i deu més amb llumetes, per als més petits. Com que molts dels participants no hauran cremat mai una falla, el dimarts previ hauran fet el bateig de foc.

L’encarregat de portar les falles a la parròquia ha estat Eduard Vergada. “Visc a la Massana des de fa gairebé cinc anys. Abans n’havia fet a Escaldes i Ordino, i crec que calia engrescar els joves d’aquí”, comenta. “Sempre fa il·lusió que les idees arrelin i que tirin endavant. Esperem que durant molts anys puguem seguir cremant falles a la Massana”.

JORDI SALAZAR

CAL SABER

COMPTE AMB ELS PETARDS! La manipulació inadequada de coets, petards i altres articles pirotècnics pot causar lesions, de vegades molt greus. Per prevenir ensurts, cal seguir una sèrie de consells bàsics de seguretat: -Comprar els productes només a llocs autoritzats. -Seguir les normes de seguretat del fabricant. -Assegurar-se que els infants utilitzin només productes pirotècnics apropiats per a la seva edat. -No llançar mai petards contra ningú. -No encendre cap petard dins de casa. -Evitar llençar coets a menys de 500 metres de zones boscoses i en aglomeracions de persones. -Utilitzar mitjans segurs per encendre el material. -Tenir en compte les categories de risc dels articles. Els de la III no estan autoritzats per a de 18 anys.

Enguany es recupera la cremada de falles

tracking