Amb ganes de viatjar

Els preus no han aconseguit frenar els desplaçaments

Després de més de dos anys de pandèmia, hi ha més ganes que mai de sortir i gaudir de les vacances

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Després de més de dos anys de pandèmia, hi ha més ganes que mai de sortir i gaudir de les vacances, tot i l’elevat cost de la vida que suposa una inflació en màxims. L’aixecament ja gairebé total de les restriccions sanitàries en bona part de països, coincidint amb l’arribada del bon temps, ha creat un marc ideal per tornar a unes vacances precovid. Molta gent, fins i tot, està disposada a retallar en altres despeses per poder gaudir d’uns dies de relax.

És el cas de la Meritxell Ventura, escaldenca de 39 anys que ja ho té tot a punt per passar uns dies a Menorca amb la família. “Alguns economistes han dit que aquest serà l’últim estiu, doncs haurem d’aprofitar-lo”, afirma mig en broma. “Potser és més car viatjar ara que abans de la pandèmia, però també hi ha moltes més ganes de sortir”, afegeix.

“És cert que els viatges s’han encarit molt durant les últimes setmanes, però nosaltres vam ser previsors i vam reservar les vacances el mes d’abril, quan els preus no estaven tan disparats”, relata, al seu torn, Marcos Calero, de 29 anys i resident a Andorra la Vella, que ha optat per passar uns dies a Itàlia amb la seva parella.

Davant la situació d’incertesa econòmica, altres famílies es decanten, en canvi, per plans més austers. Josep Díaz, veí de la capital de 42 anys, explica que improvisarà “alguna escapada en cotxe pel sud de França” amb la seva dona i el fill de 10 anys. “Crec que no és moment d’estirar més el braç que la màniga, ja vindran temps millors”, apunta.

El que és inqüestionable és que els preus per viatjar estan pujant de manera exponencial. Especialment els dels vols, ja que la combinació entre una major pressió de la demanda, desfermada després de la covid, i un sector aeri amb una operativitat encara per sota de la del 2019, està desencadenant la tempesta perfecta. A més, les aerolínies han vist doblar-se el valor del combustible, que representa un terç dels costos.

“Tot el sector dels viatges s’està encarint, per l’alta demanda i perquè encara hi ha limitacions d’oferta”, exposa Francesc Figuera, de l’agència Viatges Emocions. En aquest sentit, hi pot haver diferències abismals entre el que han pagat els viatgers més previsors i el que abonaran els que van a última hora. “La gent que ha reservat amb temps no es veurà tan afectada per aquesta escalada de preus”, assegura Figuera, i puntualitza que “un passatge que el mes de febrer costava 800 euros ara en pot costar perfectament 1.800 per a les mateixes dates”.

Aquest estiu també està marcat pels importants col·lapses i cancel·lacions als principals aeroports europeus, una situació que ve donada tant per les diverses vagues de treballadors que s’han convocat com pel fet que “les companyies aèries no estan als nivell d’activitat d’abans de la pandèmia, de manera que ara operen menys vols”. Per altra banda, “als aeroports també hi ha una falta de personal important. Llocs de treball que potser es van eliminar durant els pitjors mesos de la covid i que no s’han tornat a recuperar”. En definitiva, “el boom de viatjar ha vingut de manera massa sobtada i els ha agafat de sorpresa”, remarca Figuera.

Què cal fer per evitar sorpreses desagradables? L’agent de viatges recomana “estar permanentment informats sobre el vol que hem d’agafar, i arribar a l’aeroport amb temps. Millor mitja hora més d’espera que cinc minuts de patiment”. Així mateix, també influeix molt la data i l’hora del viatge. “No és el mateix agafar un avió el primer dia d’agost que un dia entre setmana al juliol. I com més matiner sigui el vol, menys caos trobarem a l’aeroport.”

Entre les destinacions més populars d’aquest estiu, Figuera destaca “països bàltics, Islàndia, Noruega, Maldives, països africans com Kènia o Tanzània o el sud-est asiàtic”. I altres llocs que mai fallen, “com la costa peninsular espanyola o les illes Canàries”.

CAL SABER

COM EVITAR L''OVERBOOKING' Tot i que l’excés de reserva de bitllets per a un vol –més conegut pel terme overbooking– es pugui presentar com un error de la companyia aèria, és de domini públic que, en realitat, les aerolínies actuen de manera conscient per així aconseguir omplir tots els vols. Però moltes vegades aquesta pràctica se’ls torna en contra perquè es presenten a facturació tots els passatgers que van comprar un bitllet. Per evitar que ens deneguin l’embarcament per overbooking el més aconsellable és facturar per al nostre vol al més aviat possible. Avui dia és possible fer-ho còmodament per la pàgina web o l’aplicació de la companyia. Els últims passatgers a fer-ho són els que tenen més possibilitats de ser exclosos del vol.

Davant la situació d'incertesa econòmica, altres famílies es decanten per plans més austers

tracking