Puja el termòmetre
Aquest estiu ja es preveia calorós, les temperatures recollides durant el maig i el juny feien preveure un estiu amb temperatures màximes, i així ha estat
El mercuri dels termòmetres puja, i, com sempre, no a gust de tothom. Anhelem la calor quan fa fred, i a l'estiu, en canvi, sembla que l'evitem. En molts dels casos, per la sensació de cansament, irritació i la sudoració, sobretot si no estem en remull a la platja o a la piscina. És quan els termòmetres s'acosten als 35 graus quan ens oblidem de totes aquelles vegades que hem dit que preferim l'estiu davant l'hivern. Aquest estiu ja es preveia calorós, les temperatures recollides durant el maig i el juny feien preveure un estiu amb temperatures màximes, i així ha estat. La calor ha arribat de ple al mes de juliol amb xifres que, en alguns casos, han superat rècords. Anna Albalat, investigadora i geògrafa d’Andorra Recerca + Innovació, descriu com a “anormal” la calor que va fer durant el mes de juny. “Va ser el més càlid des que tenim dades a l’estació central de FEDA. Vam registrar set dies amb temperatures superiors a 30 graus”, apunta. De fet, la temperatura mitjana del mes de juny va ser de 20 graus, 4,2 graus per sobre de la mitjana climàtica, segons les dades recollides per AR+I, convertint-se en més càlid de tota la sèrie des del 1950. Una tònica que es repeteix si ens remuntem al maig, quan la temperatura mitjana va ser de 15,75 graus, també el mes més càlid des del 1950.
En canvi, "al juliol i a l'agost és normal que faci calor, és ara quan han de tenir lloc les onades de calor, no ens han de sorprendre", afegeix la geògrafa en referència a la calor que està fent aquests dies. Tot i això, Albalat explica que el que sí que s'ha de tractar amb més cautela són les màximes, que "cada cop són més altes i superen nous rècords". Albalat recorda que una de les conseqüències del canvi climàtic és arribar a aquests extrems, sigui amb temperatures altes o amb precipitacions, que solen concentrar-se amb més freqüència en un període de temps curt i intens.
De fet, l'estació de la Borda Vidal (873 metres) va registrar el 16 de juliol 38,6 graus, la màxima més alta des del 2008, segons el servei de Meteorologia, i el segon registre més càlid de tota la sèrie. Unes xifres que deixen l'onada de calor que es va viure a tot el Principat des de l'11 de juliol en la més llarga al sud del país des del 1934, amb una durada de nou dies.
Laura López, una turista que ha vingut a passar uns dies a Andorra aprofitant que li havien regalat una entrada per anar a veure el Cirque du Solei, explica que esperava trobar aquí un bri d'aire després de la calor que passava a casa seva a Barcelona, "just el contrari del que m'he acabat trobant", afirma. "Per sort, m'allotjo en un hotel amb aire condicionat i a les nits, prèviament havent refrescat l'habitació, podem dormir tranquil·lament i sense passar calor", afegeix. Tanmateix, apunta que aquí se'ls ha fet més fàcil trobar llocs on poder descansar de la calor, com a la muntanya, "on ens hem pogut refrescar al riu o fer caminades a primera hora del matí per evitar la calor".
En canvi, en Joan Torca diu que la setmana passada es va haver de comprar un ventilador per poder dormir a les nits: "En queden molt pocs", avisa. "Visc a Escaldes i la setmana passada vaig passar-ho molt malament, no corria ni una mica d'aire i necessitava urgentment comprar-me un ventilador", explica. "Ara només em faria falta una piscina, però no m'hi cap a casa", diu.
En referència a buscar solucions per refrescar-se, tres joves residents es passegen per l'eix comercial de la capital amb un flotador amb la intenció d’estrenar-lo a la piscina d’un amic. "Amb aquesta calor durant el dia no es pot fer res més que estar a la platja o a la piscina, i com que fins d'aquí a unes setmanes no baixarem cap a la costa, aprofitem ara per anar a les piscines del país o a la del nostre amic", expliquen.
D'altres, com la Maria Lluïsa Martí, confessen que la seva salvació aquests dies estan sent les terrasses "i les cerveses molt fresques". "Al migdia és gairebé impossible estar en una terrassa i estar-hi mitjanament bé, però al vespre, quan el sol ja comença a baixar, és el lloc ideal", defensa, esperant que deixi de fer tanta calor aviat. De totes maneres, Anna Albalat apunta que "possiblement" ens haurem d'acabar acostumant a aquestes temperatures, que fa uns anys ens haurien semblat impensables.
Cal saber
1. Evitar la calor al domicili:Durant el dia és aconsellable tancar finestres i persones on toca el sol, i a la nit obrir-les, i intentar refrescar-se amb algun tipus de climatització. 2. Evitar la calor al cotxe:Protecció Civil recomana evitar viatjar en cotxe durant les hores de més calor i recorda no deixar mai nens, persones vulnerables o animals al cotxe. 3. Evitar la calor al carrer:En exposicions al sol directes, es recomana portar gorra o barret. És preferible portar roba lleugera i no ajustada, evitar activitat física en hores de més calor i beure aigua sovint. 4. Evitar la calor amb els àpats:És aconsellable fer àpats lleugers, evitar menjar calent i amb moltes calories, així com prendre aliments rics en aigua, com fruites, verdures i hortalisses i evitar les begudes alcohòliques.