El cost de tornar a l'escola
Enguany l'inici del nou curs acadèmic, marcat per una inflació desbocada, pot suposar una despesa encara més significativa
L'inici d’un nou curs acadèmic sempre suposa un important esforç econòmic per a pares i mares, però en aquest que és a punt de començar, marcat per una inflació desbocada, la despesa pot ser encara més significativa.
El preu de productes bàsics per als alumnes, com quaderns, motxilles, roba o calçat, ha augmentat considerablement, fet que ha provocat que moltes famílies es proposin aquest any reaprofitar el material el màxim possible. En això cal sumar-hi també la pujada del preu de la benzina, que també ha portat alguns pares a buscar fórmules més econòmiques i eficients per portar els nens a classe.
“Com que sabíem el que ens vindria a sobre a la tornada de vacances vam ser previsors i ja a final del curs passat vam fer un inventari de tot el material que el nen podria tornar a utilitzar”, explica l’Íngrid Martín, de 37 anys. El seu fill, de 9 anys, estudia segon cicle de primera ensenyança a l’escola andorrana d’Escaldes, i aquest any estrenarà curs amb molts articles reciclats de l’any passat. “La motxilla, alguns quaderns, llapis, retoladors... entre una cosa i altra ens hem estalviat alguns diners”, ressalta.
Mentrestant, altres pares busquen solucions per reduir costos pel que fa als llibres de text. La clàssica reutilització d’aquest tipus de material entre germans o cosins es manté vigent, però algunes famílies recorren també a portals d’internet especialitzats en compravenda per trobar algunes ofertes.
“Buscant per Wallapop pots trobar llibres de text de segona mà en bon estat”, comenta Miquel Rojas, de 42 anys i pare d’una alumna que ara començarà quart de primària al col·legi espanyol María Moliner. “Ara hi ha una mica d’enrenou perquè amb la nova llei educativa a Espanya canvien també els llibres de text en alguns cursos. Per sort a nosaltres això no ens afecta aquest any, però per als pares que no puguin reaprofitar el material d’altres alumnes serà un cop molt dur”, considera.
Tot i que en les darreres setmanes s’ha moderat, per dir-ho d’alguna manera, el cost del combustible, l’escalada de preus sense precedents que ha experimentat aquest producte també ha fet que algunes famílies s’hagin acabat decantant per l’ús del transport escolar. “Al final fas números i t’adones que portar els nens al col·legi en bus implica un estalvi important respecte a portar-los amb el cotxe, i més en casos com el nostre, que l’escola no ens ve de pas per anar a la feina”, relata Albert Pires, veí d’Encamp de 39 anys i pare de dos alumnes de primària del María Moliner.
Que ara es busca el màxim d’estalvi ho confirmen també les botigues especialitzades. “Si es decideix comprar tot el material del curs nou de trinca, la mitjana és d’uns 200 euros, de manera que és molt comprensible que les famílies vulguin reaprofitar al màxim”, assenyala Elena Garcia, responsable de Carlin Andorra. “Sempre hi ha hagut costum de reciclar el que no s’ha fet servir el curs anterior, i no tan sols per la qüestió del preu, sinó també perquè així es va més per feina a l’hora de comprar el material necessari”, afegeix.
En aquest sentit, “les llibretes, sobretot els més petits, no sempre les acaben. Si n’han comprat vàries les poden reutilitzar. El mateix passa amb els bolígrafs, els llapis de colors, les carpetes classificadores... i no diguem les motxilles, que tenen una vida útil d’entre 2 i 3 anys i que acostumen a ser el que més encareix la factura de la tornada a les classes”, subratlla Garcia.
De la seva banda, el gerent d’Ofijet, Josep Maria Cornella, corrobora la tendència a l’alça dels preus. “Especialment el paper i els seus derivats són els productes que més han pujat, però això és una cosa que ja venim notant des de fa un parell d’anys.” En aquest context, assegura, “molta gent, abans de fer la compra, repassa bé què té i què no té i aprofita tot el que pot. No és estrany que es mirin més els preus i es demanin pressupostos”.
Amb tot, Cornella afirma que encara és habitual en moltes famílies esperar a l’últim moment per preparar-ho tot. “La gent més previsora és minoria. Potser sí que hi ha pares que comencen a comprar articles de les llistes al juliol, però molts s’esperen a la tornada de vacances. També cal tenir en compte que quan els alumnes són més grans, en molts casos no els faciliten les llistes fins que ja ha començat el curs”, agrega.
Pel que fa als llibres, el responsable d’Ofijet confirma que “la tònica continua sent intentar heretar-los de germans o amics, i comprar aquells que no es poden aconseguir enlloc”. Una tendència que “s’ha incrementat des de la pandèmia”, però que “no sempre és fàcil o viable”. En tot cas, posa en relleu que “la compra dels llibres sí que es comença a fer amb una mica més de previsió, i ara ja estem lliurant el que ens havien encomanat abans de vacances”.