El millor escut contra les infeccions

La higiene de mans s’ha descurat amb el descens de la covid

El millor escut contra les infeccions

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Rentar-se les mans regularment és una de les millors maneres d’eliminar els microbis, evitar malalties i prevenir la propagació de microorganismes a altres persones. La seva pràctica va estar en auge durant els pitjors mesos de la pandèmia, però de mica en mica l’hem anat descuidant a mesura que l’amenaça del virus s’ha minimitzat.

Ho demostra, per exemple, la caiguda de vendes de gel hidroalcohòlic, un dels productes sanitaris estrella, juntament amb la mascareta, en plena ofensiva del virus, i que ara està pràcticament arraconat tant als establiments com a les llars. “Nosaltres en continuem tenint a la porta, està a disposició dels clients perquè en puguin fer servir en entrar, però són molt pocs els que l’utilitzen”, admet Jordi Ramírez, de la Farmàcia Rocamora d’Escaldes-Engordany. De la mateixa manera, afegeix que “ja pràcticament ningú no en compra. El virus ha baixat i no hi ha la necessitat d’adquirir-ne que hi havia abans”.

Alguns usuaris confirmen aquesta tendència. “Potser ens vam obsessionar massa quan va esclatar la pandèmia i ara ens hem relaxat”, reconeix Maria Serrat, veïna de la capital de 37 anys. “Personalment, em rento les mans sovint, però ara ja no em poso gel hidroalcohòlic després de tocar cada superfície com molts fèiem abans.”

“Durant la pandèmia es va insistir molt en el rentat de mans però crec que ara ja no es fa tant cas a aquestes recomanacions. És normal que si baixa la incidència del virus, també baixin les precaucions”, explica Manuel Lopes, resident a Andorra la Vella de 53 anys. “Si el virus revifa, segur que ens tornem a posar les piles”, agrega.

La mateixa opinió és compartida per la Glòria Raimundo, veïna d’Escaldes. “Abans sempre portava una ampolleta de gel a la bossa, però quan el coronavirus va passar a un segon pla també vaig deixar de fer-lo servir. I moltes botigues ja l’han tret de l’entrada, perquè ja gairebé ningú se’n posa.” Des del seu punt de vista, “mentre no hi hagi una nova onada, segur que la situació seguirà així”.

En aquest sentit, recorda que el rentat de les mans “és la mesura més simple i barata per a la prevenció de malalties. No tan sols de la covid, sinó també d’afeccions com la grip o fins i tot l’hepatitis A”, subratlla. Si bé és cert que, en el cas del coronavirus, la principal via de contagi són els aerosols –les petites partícules que deixem anar a l’aire quan parlem, estosseguem o esternudem–, l’al·lergòleg alerta que “una persona amb una infecció respiratòria allibera milions de partícules que també es dipositen en l’entorn”. Així, “les mans són el pont de connexió entre el pacient i aquest entorn”, de manera que, “si no anem amb cura, podem infectar-nos”.

Sansosti comenta que “una simple rentada amb aigua i sabó, d’uns vint segons de durada, és suficient per prevenir moltes malalties”. Amb quina freqüència cal fer-ho? L’especialista destaca que “més que la freqüència, el més important és en quins moments ens rentem les mans”, com ara abans i després de cuinar o de menjar, després d’anar al lavabo, després de tocar un animal o després de donar la mà a algú.

Quant al gel hidroalcohòlic, el facultatiu posa en relleu que “és molt eficient a l’hora de desinfectar i molt útil per fer-lo servir si anem pel carrer i no ens podem rentar les mans”. Però alerta que “en cap cas ha de ser substitut de l’aigua i el sabó, perquè la brutícia només es pot eliminar amb aquest sistema”.

Així mateix, l’al·lergòleg recorda que l’ús intensiu de gel i de guants pot derivar en complicacions. “Són productes que poden causar al·lèrgies i irritació a la pell i, de fet, durant els pitjors mesos de la pandèmia van disparar-se els casos de dermatitis associats a la seva utilització”, afirma.

Sansosti aconsella “un equilibri entre l’obsessió i la despreocupació. Hem d’estar atents a la cura de les mans, perquè és fonamental per evitar infeccions, però no cal rentar-les cada cinc minuts ni abusar d’alguns productes”.

CAL SABER

Utilitzar aigua freda o tèbia: En primer lloc ens mullarem les mans amb aigua corrent neta (tèbia o freda), tancarem l’aixeta i ens ensabonarem bé per garantir una correcta higiene. No descuidar cap part de la mà: Ens fregarem les mans amb el sabó fins que faci escuma. Cal fregar l’escuma per la part de darrere de les mans, entre els dits i sota les ungles. El rentat ha de durar 20 segons: Ens fregarem les mans durant almenys vint segons, i ens les esbandirem bé amb aigua corrent neta, preferiblement tèbia. És molt important que no quedin restes de sabó. Assecar-se bé, fonamental: Podem assecar-nos les mans amb una tovallola o amb un aparell d’aire calent. Assecar-se bé és important per evitar la propagació de gèrmens i evitar que la pell se’ns faci malbé.

El millor escut contra les infeccions

tracking