Ara toca estalviar
Govern augmentarà entre un 8 i un 9% la factura elèctrica de la majoria de llars
Després que FEDA portés mesos avisant que, en l’actual context internacional d’inestabilitat, l’augment del preu de la llum seria una realitat més aviat que tard, finalment la pujada de la tarifa elèctrica va ser formalment anunciada la setmana passada pel cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. Una mesura que, tot i que no agafa la població de sorpresa, suposa una nova càrrega en plena escalada inflacionista.
La crisi energètica mundial provocada per la guerra a Ucraïna i l’increment exponencial dels preus de compra de l’electricitat són els dos principals motius que han impulsat l’executiu a prendre la mesura, que s’aplicarà a partir de l’1 de desembre i que es traduirà en un augment de la factura elèctrica entre un 8% i un 9% a la majoria de llars i en un 17% en el cas dels clients professionals. Les empreses i l’administració hauran de seguir per llei una sèrie de mesures d’estalvi, mentre que el Govern també emetrà diverses recomanacions a la ciutadania perquè redueixi el consum domèstic. En tot cas, la voluntat de les autoritats és que s’assoleixi un estalvi global d’almenys el 15% abans d’arribar als mesos de més demanda energètica, ja que, en cas contrari, hi ha risc que s’hagin de prendre mesures encara més dràstiques.
“Després que a Espanya i França la llum hagi arribat a preus rècord, un augment de les tarifes a Andorra era només qüestió de temps”, comenta Elena Merino, resident a Sant Julià de Lòria de 51 anys, que afegeix que “només queda resignar-se i intentar estalviar el màxim possible”. En el seu cas, mirarà de no abusar dels electrodomèstics que consumeixin més, tot i que, recorda, “sovint els aparells que més gasten són també els més imprescindibles, com la vitroceràmica, la rentadora, la calefacció... és aquí on haurem d’anar més amb compte”, assegura.
“És clar que per evitar que la llum s’encareixi encara més i que no hi hagi problemes de subministrament a l’hivern hem d’estalviar tots, i sembla que l’única manera d’aconseguir-ho és que ens apugin la factura”, assenyala Dídac Vilaplana, d’Escaldes-Engordany i 36 anys. Malgrat entendre que “per a les cases on hi ha un consum moderat d’electricitat la pujada dels preus no serà gaire important”, Vilaplana recorda que “estem en un moment complicat” pel que fa als preus, i que “a final de mes tot suma. Pugen els aliments, puja el combustible, puja la llum... però els salaris es mantenen”.
La Sònia Domingues, de 28 anys i resident a la capital, comparteix pis amb dues amigues amb les quals ja ha començat a estudiar un possible pla l’estalvi energètic a aplicar a partir del desembre. “Afortunadament sempre hem intentat anar amb compte amb la despesa. Fem servir bombetes de baix consum i no ens passem amb l’aire condicionat o la calefacció”, comenta.
En la seva opinió, estalviar a Andorra no és tan difícil com en països de l’entorn. “A Espanya molta gent ha d’estar pendent del preu del kilowatt hora en cada franja horària per poder posar la rentadora o el rentavaixelles, o fins i tot per cuinar. És una bogeria”. I agrega que “aquí, si tens tarifa plana no t’has de preocupar, però també hi haurà gent a qui li anirà millor la tarifa nocturna. Crec que contractar la que va millor per a les teves necessitats també és una manera d’estalviar, i no sé si a moltes cases es té en compte”, subratlla.
Per a Àngel Caminero, veí d’Andorra la Vella de 56 anys, l’augment del preu de la llum tampoc ha estat cap sorpresa. “Ja portaven temps preparant-nos per al que havia de passar tard o d’hora”, afirma, i afegeix que, des del seu punt de vista, “en general sempre hem estat molt poc curosos amb el consum energètic, tant a la feina com a casa”. També opina que el fet que determinades mesures passin a ser obligatòries tant per a l’administració pública com per a l’empresa privada demostra que “fins ara, no s’havien tingut en compte coses que són de sentit comú” i que també tenen el seu impacte. “El que no pot ser és abusar de la climatització a les botigues o tenir l’enllumenat de Nadal funcionant dos mesos.”
CAL SABER
1) Control òptim de la temperatura:La temperatura ideal per a una llar oscil·la entre els 20-23 graus durant el dia i els 15-17 a la nit. Cal tenir-ho en compte en programar el termòstat. 2) Aprofitar la llum solar:Quan l’orientació de la casa ho permeti, cal treure el màxim profit de la llum del sol. Tinguem-ho present a l’hora de situar els espais d’estudi o lectura. 3) Usar aparells eficients:Utilitzar electrodomèstics de classe A i fer-ne un ús òptim és clau si volem estalviar llum. És fonamental, per exemple, aprofitar al màxim la càrrega del rentavaixelles o la rentadora. 4) No deixar els llums encesos:És de sentit comú, però no sempre ho tenim en compte: en sortir d’una habitació, del lavabo o de la cuina, cal apagar sempre el llum. És un consum innecessari i molt fàcil d’evitar.