Un Nadal més auster?

La preocupació per la pandèmia s’ha vist substituïda per un altre factor clau, la inflació, que estarà molt present a les taules de moltes llars

L'anticipació en les compres és clau davant la inflació

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Nadal s’acosta, però no ho fa de la mateixa manera que els últims anys. La preocupació per la pandèmia s’ha vist substituïda per un altre factor clau, la inflació, que estarà molt present a les taules de moltes llars.

Des d’aquest punt de vista, les famílies estan mirant de canviar els seus hàbits de consum per esquivar la pujada de preus dels aliments. A això cal sumar-hi també la despesa que suposen els regals de Pare Noel i Reis: es miren més les ofertes i, a diferència de campanyes anteriors, es compra amb més antelació per evitar no tan sols una pujada de preus, sinó també un possible desabastiment, problemàtica lligada principalment als components electrònics.

“El Nadal acostuma a ser sinònim de consumisme desbordat, però crec que aquest any molta gent es mirarà la despesa amb lupa”, opina Francesc Martos, resident a Andorra la Vella de 41 anys. En el seu cas, afirma que gastarà “si fa o no fa el mateix de sempre”, sent conscient que serà “a canvi de renunciar a algun capritx que altres anys sí que em podia donar, perquè ara els preus estan com estan. No pot ser que alguns aliments bàsics costin el mateix que alguns productes gurmet”, lamenta.

En aquest context, l’anticipació és un element clau per a les compres de les festes d’aquest any, per temor que la inflació pugui agreujar-se. Maria Gallego, encampadana de 46 anys, passarà la major part de les festes amb el fill adolescent i, tot i que que només seran dos, va comprar el peix i el marisc ja fa dies perquè creu que, a mesura que s’acosti el Nadal, “pujaran moltíssim els preus. Tinc comprat i congelat ja mig salmó fresc, i també algunes gambes i escamarlans”, afirma.

L’Anna Montes, veïna d’Escaldes-Engordany de 35 anys, celebrarà el Nadal amb pares, germans, oncles i alguns cosins. No sap quant pujaran els preus d’aquí a les festes i, com que seran molts a taula, ha volgut deixar el menú a punt al més aviat possible: “El que altres anys compràvem dies abans, ara ho hem fet amb gairebé un mes d’antelació. No ho havíem fet mai, però aquest any serem molts i comprar tanta quantitat, segons estan els preus, és una bogeria.”

Des de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), el president en funcions, Lluís Ferreira, avisa que fer les compres amb anticipació ha de ser una opció aquest any si volem estalviar-nos sorpreses. “No esperar a ultim moment per fer les compres és un consell que pot servir per a qualsevol Nadal, però per al d’aquest any amb més motiu encara”, afirma. “Hi ha certs productes d’alimentació, com el peix o el marisc, que pugen molt de preu a mesura que s’acosten aquestes dates. Aprovisionant-nos amb temps evitarem pagar un preu excessiu per aquests articles”, assenyala.

Ferreira reconeix que “hi ha gent a qui li agrada anar a comprar a última hora i mirar de trobar algunes ofertes”, una opció que, al seu entendre, “pot resultar contraproduent, almenys aquest Nadal. El més habitual és que acabis pagant molt més car el que setmanes abans tenia un preu força més competitiu”. El president de l’ACU puntualitza que, en la situació actual, “parlar de preus assequibles no seria ajustat a la realitat, perquè tot és car”, però posa en relleu que sempre val la pena “comparar per buscar l’opció més econòmica i intentar comprar anticipadament”.

El Nadal sol ser època de compres que no s’inclouen a la cistella de compra habitual, i en aquest sentit, Ferreira insisteix que cal ser previsors. “Si tenim per costum comprar gambes, foie gras, vins i xampanys de certa qualitat... tot això es pot adquirir amb una mica més antelació, perquè és molt possible que s’encareixi”. I subratlla que, si bé “la inflació sembla que s’està contenint una mica, en el sector de l’alimentació els preus continuen a l’alça”.

Finalment, el principal responsable de l’ACU llança un toc d’atenció sobre la compra de regals. “S’ha vist sobretot en dispositius electrònics, però el desabastiment pot afectar qualsevol producte. Si anem a última hora pot ser que no trobem el que estem buscant”, alerta.

CAL SABER

1) Controlar el pressupost:El primer pas sempre és planificar i fer un pressupost ajustat als nostres recursos i tenint en compte les despeses imprevistes que puguin sorgir en un futur. 2) Comprar amb anticipació:Si esperem a fer les compres a l’últim moment, pot ser que ens trobem amb una oferta de menor varietat i preus molt més elevats. 3) Fer comparativa de preus:Abans de decantar-nos pel primer establiment on trobem el regal o producte que volem comprar, podem comparar preus a través de diferents fonts. Internet també és una opció. 4) Compte amb la targeta de crèdit:La targeta de crèdit és un sistema de pagament molt còmode, però cal tenir molt present en tot moment com pot impactar en la nostra economia a mitjà i llarg termini.

Els preus pujaran més a mesura que s'acosti el nadal

tracking