L'estiu és època de lectura?

Llegir és un hàbit que costa molt poc deixar

L'època és indiferent, la vida està creada per llegir

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L'estiu és temps per descansar i alhora reprendre activitats que per feina o falta de temps hem deixat de banda. Una d’aquestes aficions i de les més habituals és la lectura. L’estiu pot ser una bona època per agafar un d’aquells llibres de Sant Jordi que tenim apilats al costat de la tauleta de nit agafant pols. Aquest pot ser el moment de treure’ls a passejar, de portar-los damunt on anem, ja sigui a la platja per llegir a la sorra o aprofitar una excursió a la muntanya per gaudir de la lectura sota l’ombra d’un pi.

Tot i les coses bones que aporta la lectura com el desenvolupament personal, la curiositat, exercitar el cervell i millorar en l’ortografia i la gramàtica, hem de ser conscients que si no som lectors o no ens agrada llegir tampoc cal forçar-nos a agafar un hàbit que no desitgem. Cadascú el seu temps lliure el passa com vol i hi ha múltiples formes d’entretenir-se i consumir cultura. Però els que tinguin interès i vulguin llegir, l’època de l’any és indiferent , perquè la vida està creada tota sencera per llegir. Seguint en aquesta línia, l’Empar Moliné va escriure l’any passat un article d’opinió en un diari català on exposava una de les paradoxes del segle XXI: “L’adult que et diu que no llegeix sol dir que és perquè no té temps, perquè al vespre està mort, i si, en canvi s’asseu davant la tele, pot tenir el mòbil, també, i mentre veu un capítol d’una sèrie pot reenviar whatsapps amb mems”. Busquem excuses i volem descansar la ment. En el mateix article Moliné afegeix que “l’adolescent que et diu que no llegeix és més sincer i et diu que no li interessen les històries, que és avorrit, que t’has de concentrar. Aquest adolescent, per exemple, pot veure una sèrie com els Bridgerton, però no la suportaria en un llibre, per pelleringosa”. Llegir és un hàbit que costa d’agafar i que costa molt poc de deixar.

“No acostumo a llegir gaire, només llegeixo llibres que em recomana l’escola i a vegades durant l’estiu quan estic avorrit”, reconeix Rodrigo Dasilva, veí de la capital de 14 anys, que explica que “no tinc l’hàbit de llegir però a vegades ho faig i m’ho passo bastant bé”. En canvi, la Rike i la Neire, de 22 i 19 anys, turistes alemanyes, expliquen que “nosaltres tenim el costum de llegir, tot i que hi ha vegades que escollim un llibre i ens avorreix, però quan en trobem un que ens agrada el devorem”. La Rike, per la seva banda, assegura que “a l’estiu llegeixo més, tinc més temps i m’agrada endur-me un llibre a la platja”. D’altra banda, la Neire afegeix que “a mi l’època de l’any tant me fa, considero que llegeixo el mateix”.

Per la seva part, la Roser Quiralt, de 75 anys, es considera una bona lectora: “M’és indiferent l’època de l’any per llegir, estic jubilada i tinc tot el temps del món, aquest estiu aniré de vacances a Sitges i de ben segur que m’emportaré un llibre.”

La Inés Sánchez, directora de la Biblioteca Pública del Govern, recomana fermament la lectura digital, per millorar els hàbits i poder llegir més a través de la plataforma ebiblioteca del Govern, la ciutadania pot accedir al catàleg de llibres en línia només identificant-se amb el carnet de soci de la biblioteca. “Poden descarregar fins a quatre llibres al mes, és molt intuïtiva i quan s’acaba el termini avisa perquè es puguin renovar per si no s’ha pogut completar la lectura”, explica Sánchez. A més de la lectura digital, la plataforma compta amb audiollibres i música amb els idiomes més parlats del Principat: català, castellà, anglès, francès i des de la guerra d’Ucraïna, l’ucraïnès.

Seguint en la mateixa línia, Sánchez assegura que “el que sol llegir més la gent són lectures fresques, com novel·les, tot i que comenta que la temàtica és indiferent però “el que sí que li costa llegir més a la gent durant aquesta època són els assajos”, incideix la di rectora. El que funciona molt perquè la gent s’animi a escollir un llibre són les recomanacions, sobretot si les ha fet una persona propera. La directora de la Biblioteca Nacional ens recomana per aquestes vacances i sempre el llibre Les Estrelles de Lilith, Premi Carlemany 2022. “Te acció, misteri, tracta temes com el bullying i passa a Andorra. Està catalogat com un llibre juvenil però pot agradar a totes les edats".

CAL SABER

1) Llevar-se abans que la resta:Comparable a fer exercici. Si t’aixeques abans que la resta, amb el cafè a la mà, hi ha poques formes que semblen millors per començar el dia. 2) Només mitja hora:La rutina de llegir requereix un petit esforç. Però marcar-se mitja hora de lectura al dia i marcar-ho com a rutina pot millorar considerablement el dia. 3) Tenir un racó propi:Un espai propi, tranquil, en una hora deteminada poden ser les condicions ideals per començar una lectura. Aquest racó pot ser l’indicat quan passen les hores i les obligacions. 4) Aprofitar les esperes:Portar un llibre sempre damunt per aprofitar les esperes pot ser la solució a llegir més. És recomanable optar per una lectura de butxaca per no carregar l’esquena.

L'estiu és època de lectura?

tracking