Sabem fer la maleta?

Les vacances d’estiu són una oportunitat única per desconnectar de la rutina diària i gaudir de moments especials amb la família o els amics.

Cal saber aprofitar l'espai i optar per l'imprescindible

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les vacances d’estiu són una oportunitat única per desconnectar de la rutina diària i gaudir de moments especials amb la família o els amics. Però abans de relaxar-se completament, hi ha una tasca que pot ser estressant per a molts viatgers: l’organització de l’equipatge. Un aspecte que, tot i que moltes persones acostumen a deixar per a última hora, és important planificar amb temps per evitar sorpreses i imprevistos.

En l’art de fer la maleta, cadascú té els seus trucs i les seves tècniques. En tot cas, la clau està en el màxim aprofitament de l’espai i endur-se només allò que resulta imprescindible. En aquest sentit, Laura Martínez, escaldenca de 32 anys, es considera una experta a l’hora de maximitzar l’espai al seu equipatge. “El meu secret és enrotllar la roba en lloc de plegar-la”, explica. “Això redueix les arrugues en la majoria de teixits, i a més també m’ajuda a veure tot el que porto sense haver de desembolicar-ho”, afegeix.

Carles Padrós, de 39 anys i veí de Sant Julià de Lòria, admet que sempre deixa l’organització de l’equipatge per a l’últim moment, tot i que en els dies previs va preparant allò que resulta fonamental. “Em preocupa més la documentació i els papers per poder viatjar que la roba”, afirma, tot agregant que a l’hora de preparar la maleta sempre es regeix per la regla del “menys és més”. “Acostumo a portar poques peces i que siguin fàcilment combinables entre si. Si em falta roba sempre tinc l’opció de comprar-ne més o de rentar-la, però no m’agrada marxar carregat inútilment i que la meitat del que m’emporto es quedi sense utilitzar”, explica.

El mateix criteri és seguit per Anna Masdéu, resident a Andorra la Vella de 41 anys. “Prefereixo triar les peces amb cura que posar-ho tot a la maleta sense fer distincions, perquè després et trobes amb un munt de roba que no faràs servir”. En aquest sentit, opta per coses “que siguin versàtils i que es puguin combinar de diverses maneres per crear diferents resultats amb menys roba”, fet que li permet “que una sola maleta de mida mitjana ja em serveixi per a molts dies”.

En definitiva, cada viatger té el seu propi estil d’organització, però totes aquestes estratègies comparteixen un objectiu comú: fer que el procés sigui més senzill i eficient. “Tot dependrà, evidentment, de quines característiques tingui la nostra destinació i de la durada del viatge, però sempre és important muntar els diferents looks abans de marxar”, comenta l’assessora d’imatge personal Tamara Salvatierra.

L’experta advoca per no complicar-se la vida en aquest aspecte. “Començarem preparant les parts de baix, com ara pantalons, faldilles, bermudes... i a cadascuna d’aquestes parts podem associar-hi dues o tres peces superiors que hi casin bé. Si les peces de baix són de colors bàsics i neutres això facilitarà molt les combinacions”, puntualitza.

Quant al calçat, Salvatierra destaca que “tampoc cal portar molta cosa, perquè acostuma a ocupar molt d’espai i no sempre el fem servir tot”. Així, “n’hi ha prou amb dos parells, un de dia i un de nit, però això també dependrà del tipus de viatge i de les activitats que tenim previst realitzar, perquè no és el mateix anar a la platja que fer senderisme per la muntanya o visitar una gran ciutat”.

L’organització i el bon aprofitament de l’espai és clau. “Cadascú té la seva pròpia metodologia, però hi ha alguns trucs que poden ajudar”, comenta l’assessora d’imatge. “Es poden adquirir bosses transparents amb cremallera per organitzar la roba en diferents categories, que es poden guardar directament a l’armari de l’hotel sense haver de desfer-ho tot”, recomana. També és important deixar una mica d’espai a la maleta de cara al viatge de retorn. “Sempre acabem comprant algun record, de manera que si deixem algunes zones lliures ens serà més fàcil fer l’equipatge per a la tornada, i ens estalviarem haver de comprar una altra bossa”.

Salvatierra recorda que un dels errors més recurrents a l’hora de preparar la maleta és el dels famosos per-si-de-cas, tots aquells elements que ens emportem per cobrir determinades eventualitats, però que mai utilitzem. “Siguem pràctics: si de manera imprevista ens fa falta alguna cosa concreta, tant si és roba com un producte d’higiene o algun medicament, ho podem comprar a la mateixa destinació. No carreguem l’equipatge de manera innecessària.”

CAL SABER

1. La planificació és fonamental.La planificació és el primer pas fonamental. Cal fer una llista detallada dels elements necessaris: roba, articles d’higiene, medicaments, papers... 2. Triar la maleta correcta.Seleccionar la maleta adequada és crucial. Ha de ser pràctica i còmoda, i és important que tingui una bona distribució interior per organitzar-ho bé tot. 3. La roba, que sigui versàtil.És important optar per peces de roba versàtils que puguin ser combinades de diverses maneres per a diferents ocasions. Cal portar només allò que és imprescindible. 4. Deixar espai per als ‘souvenirs’.És important deixar una mica d’espai extra a la maleta per als records i compres que fem durant el viatge. L’ús de bosses de compressió o una petita bossa plegable poden ajudar.

Seleccionar la maleta adequada és crucial. Ha de ser pràctica i còmoda, i

tracking