Superar el retorn de les vacances
Tornar a la rutina pot desencadenar sentiments negatius
Després del temps de relax que suposen les vacances d’estiu, la tornada a la feina representa un moment de transició que pot provocar sentiments contradictoris. És el que popularment es coneix com a estrès postvacacional, una reacció que es desencadena quan reprenem la rutina i que sol anar acompanyada de sentiments negatius com ansietat, irritabilitat o tristesa.
“És cert que les vacances ajuden a desconnectar, però quan tornes a la feina, tot l’estrès i les pressions que havies oblidat durant aquells dies tornen immediatament”, lamenta Guillem Cortés, veí d’Andorra la Vella de 46 anys. “Has de posar-te al dia amb tota la feina que no has fet durant les vacances i això pot ser molt aclaparador”, afegeix.
El mateix opina Sara Montes, fronterera de 32 anys que treballa d’administrativa. “És inevitable sentir cert malestar després de les vacances, sobretot quan has estat molts dies fora de la feina, com en el meu cas. Puc trigar fins a una setmana a tornar a adaptar-m’hi”, confessa.
Amb majors o menors diferències entre les persones que els pateixen, la realitat és que aquests símptomes són perfectament normals, ja que al nostre rellotge biològic sempre li costa tornar als horaris de sempre. “L’estrès postvacacional és una sensació comuna que moltes persones experimenten quan tornen a la seva rutina diària després de les vacances”, comenta una font mèdica consultada per 7Dies. “Tant al cos com a la ment els costa passar de manera sobtada d’un estat de descans a un d’activitat permanent”, afegeix, tot reconeixent que “aquesta transició de l’oci a les demandes i les responsabilitats de la vida quotidiana pot ser desafiadora”.
Diverses claus, però, ens poden ajudar a superar aquesta petita crisi. El més important és intentar modificar els horaris i anar adquirint les rutines habituals a mesura que s’acosta la data de reincorporació a la feina.
Per exemple, si se surt de viatge cal programar el retorn amb certa antelació. “És totalment desaconsellable reincorporar-se a la feina immediatament després d’un viatge, ja que es necessita temps per descansar, preparar-se mentalment i fer algunes tasques domèstiques. Per això, és necessari comptar amb almenys dos o tres dies lliures abans de tornar a treballar”, apunta la mateixa font.
En relació amb això, també és fonamental respectar els horaris de son, ja que els hàbits de descans nocturn es veuen sovint alterats durant el període de vacances. “Abans de la tornada a la feina, és recomanable dormir vuit hores almenys en els dos dies previs, intentant anar al llit i llevar-nos en els horaris habituals”.
En clau psicològica, cal mantenir una actitud positiva i el bon humor en la mesura del possible. Així, per tal d’evitar els pensaments negatius del tipus “queda un any per davant per a les properes vacances”, “no puc amb això” o “una altra vegada el mateix”, que ens poden abocar a l’agreujament de la síndrome postvacacional, el millor és centrar-se en els bons moments del present. “Això ens ajudarà a difuminar millor l’estrès i les tensions que sorgeixin en el si de la nostra feina”, indica l’especialista. “No cal pensar en com de lluny està el pròxim període de vacances, sinó concentrar-nos en els passos immediats a seguir i tornar al nostre dia a dia amb les piles carregades”.
Reprendre els nostres hobbies i aficions habituals també ens pot ajudar de manera considerable. “És cert que la disminució dràstica del temps d’oci després de les vacances pot causar una sensació de pèrdua i d’apatia, per això és important practicar regularment activitats de lleure: llegir, anar al cinema, sortir caminar, fer esport... tot plegat ens ajudarà a reduir la sensació d’aclaparament i a no associar els dies laborals amb el tedi o l’avorriment”, destaquen la font consultada.
I què passa si els símptomes es prolonguen en el temps? “Si el malestar no desapareix en 10 o 15 dies, ja no podem parlar d’una síndrome postvacacional, sinó que pot tractar-se d’un trastorn més greu, com ara una depressió. Consultem-ho amb un professional mèdic.”
CAL SABER
1)Anar adaptant-se als horaris:Uns dies abans de tornar a la rutina cal acostumar el cos als horaris habituals de feina. Podem anar avançant l’hora d’aixecar-nos progressivament. 2) No abandonar les aficions:Tornar a la feina no ha d’implicar forçosament renunciar als petits plaers que gaudim durant les vacances. Cal saber gaudir dels hobbies i del temps lliure. 3) Descansar de forma correcta:El cansament només agreuja la síndrome postvacacional i de res ens serveix tornar a la feina ja estressats. Cal complir els horaris de son i intentar relaxar-se. 4) Mantenir una bona actitud:Els pensaments negatius davant de la tornada a la feina només creen inquietud. Cal tranquil·litzar-se i prendre’s la rentrée amb bon humor i una actitud positiva.