Preparar-se per tornar a les aules

L’ansietat és normal i es pot gestionar amb suport adient

Preparar-se per tornar a les aules

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Després d’un llarg estiu de lleure i descans, arriba un moment esperat i temut a parts iguals per als infants de tot el país: la tornada a l’escola. Les famílies ja tenen des de fa temps marcada en vermell la data de dilluns 11 de setembre, que suposa l’inici del nou curs escolar. Un esdeveniment significatiu que implica canvis importants de rutina per als petits.

La tornada a l’escola genera una barreja d’emocions en els nens i nenes, que van des de l’entusiasme fins a la preocupació. Després de moltes setmanes sense les obligacions acadèmiques, molts estan emocionats per retrobar-se amb companys als quals potser no han tingut temps de veure durant l’estiu. No obstant això, hi ha altres nens que senten una mica d’ansietat. La transició de l’estiu a l’escola pot ser complicada per a alguns, especialment si han de fer front a nous reptes com ara canvis de classe, nous mestres o un canvi de cicle. Aquests sentiments d’ansietat són completament normals i poden gestionar-se amb el suport adequat dels pares i professors.

“Tinc una filla de nou anys i sempre li costa una mica arrencar el curs”, explica Mireia Vidal, de 41 anys i veïna d’Andorra la Vella. “Els primers dies són una mica durs perquè la nena triga a adaptar-se: el canvi d’horaris i d’hàbits és massa sobtat per a ella”, hi afegeix.

La tornada a l’escola implica molt més que només tornar a les aules. Els nens han de readaptar-se als horaris fixos del calendari escolar, als deures i a les activitats que fan fora del centre. Aquesta transició pot ser tot un repte tant per als mateixos alumnes com per a les famílies, ja que és habitual que els infants perdin la rutina escolar durant les vacances. En aquest sentit, Mario Martínez, resident a la capital de 44 anys i pare d’una nena de deu anys, comenta que “encaixar tots els horaris no sempre és fàcil, perquè la meva filla també fa extraescolars gairebé cada dia. Per sort aquest any hem pogut organitzar-ho sense gaires entrebancs perquè tota l’agenda coincideix força”.

D’altra banda, els nens tenen expectatives i esperances per al nou curs. Esperen aprendre coses noves, conèixer amics, gaudir d’activitats extracurriculars i créixer com a persones. Aquestes expectatives poden ser un motor d’inspiració i motivació, que els ajuda a afrontar els nous desafiaments amb optimisme. “Sempre hi ha una part d’il·lusió, que crec que és la que cal potenciar perquè la tornada sigui més suau”, opina Marta Izquierdo, de Sant Julià de Lòria, mare d’un nen i una nena de vuit i deu anys, respecti­vament.

Els experts en educació i salut mental subratllen la importància de la preparació per a la tornada a l’escola. Parlar amb els nens sobre les seves emocions, establir rutines i mantenir una comunicació oberta ajuda a reduir l’ansietat i a augmentar la confiança dels nens a mesura que es dirigeixen cap a un nou curs escolar. “És fonamental parlar amb ells sobre quines emocions i preocupacions tenen, de com se senten en relació amb la tornada l’escola”, comenta la psicòloga Tania Albino. Cal escoltar-los sense treure importància al que diuen i donant resposta a les seves inquietuds”, agrega.

Així mateix, la psicòloga també destaca la importància de crear un ambient positiu els dies previs a la reincorporació. “Hem d’intentar que recordin anècdotes divertides del curs anterior, buscar el costat positiu de les experiències passades”, ressalta. “Si li mostrem fotos, dibuixos o material d’altres anys, tot això pot ajudar.”

El més important, però, és que els més petits es vagin habituant a les rutines escolars de manera progressiva. “Els dies previs a la tornada a l’escola s’han d’anar acostumant als horaris de son i d’àpats, i que també vegin reduït de mica en mica el temps d’exposició a pantalles”, explica Albino. Estar de viatge els dies previs a la tornada a classe no ha de ser un impediment per anar establint aquests nous hàbits. “Encara que estiguem de vacances, podem anar fixant uns horaris: per exemple, avançar cada dia l’hora d’anar a dormir en uns 20 o 30 minuts.”

CAL SABER

1) Establir una rutina gradual:Cal fixar una rutina de son i àpats uns dies abans del començament de les classes. Això permetrà a l’infant adaptar-se a un horari més rigorós. 2) Tenir tot el material a punt:Revisar tot el material escolar necessari, com llibres, quaderns, motxilla bolígrafs... assegurem-nos que tot estigui a punt abans del primer dia. 3) Mantenir una bona actitud:Intentar veure la tornada a l’escola com una oportunitat per aprendre coses, conèixer gent i créixer com a persona. Mantenir una actitud positiva ajuda a alleujar l’ansietat. 4) Connectar amb els companys:És recomanable parlar amb amics i companys de classe abans del començament de curs. Es poden organitzar activitats o sortides de retrobament els dies previs.

Preparar-se per tornar a les aules

tracking