Black Friday amb seny
La jornada de compres del Black Friday s’ha consolidat en els darrers anys com una cita ineludible per a moltes persones que volen avançar les compres nadalenques
La jornada de compres del Black Friday s’ha consolidat en els darrers anys com una cita ineludible per a moltes persones que volen avançar les compres nadalenques. Tot un fenomen comercial, importat dels Estats Units, que ha guanyat terreny arreu del món, generant una gran expectació entre consumidors i comerciants.
Aquest dia de descomptes massius, que té lloc el darrer divendres de novembre –l’endemà del Dia d’Acció de Gràcies nord-americà–, ha arribat amb força a tot arreu. La prova és que, ja des de fa dies, assistim a un bombardeig publicitari constant d’ofertes imbatibles en tots els àmbits: tecnologia, moda, electrodomèstics, perfumeria, decoració...
“Pràcticament ja no hi ha comerç que no celebri el Black Friday”, comenta Marina Gonçalves, resident a Andorra la Vella de 42 anys, qui sempre aprofita la jornada o els dies previs per fer alguna adquirisició. “És un bon moment per comprar alguns dels regals de Nadal; sempre trobes descomptes interessants.”
En un context d’inflació, els preus avantatjosos del Black Friday poden ser interessants per a alguns consumidors. “És normal que molta gent s’esperi a aquest divendres per comprar determinats articles”, assenyala Gerard Moreno, veí d’Andorra la Vella de 37 anys. En el seu cas, està pensant a comprar-se un ordinador portàtil. “Ja fa dies que vaig comparant preus i si realment sorgeix una oferta interessant que em permeti estalviar faré el pas”, assenyala.
“Hi ha molta gent que compra per comprar i que al final acaba gastant-se molt més del que tenia previst”, opina Sara Ramírez, resident a Encamp de 46 anys, que es mostra escèptica amb la gran jornada de les compres. “A vegades trobes millors ofertes en altres èpoques.”
És clar que en el Black Friday no és or tot el que llueix, i que en moltes ocasions els descomptes anunciats a bombo i platerets no són reals. “Si volem comprar alguna cosa, cal començar a fer la feina almenys un mes abans i estar atents a com evolucionen els preus i comparar entre diferents botigues”, recomana Aleix Mañosas, assessor comptable i fiscal a R&A Consultors i autor del llibre Sobreviure a Andorra. “Molts establiments, tant a peu de carrer com online, el que fan és apujar els preus uns dies abans, i després rebaixar-los per tornar-los a deixar com abans”, adverteix.
També és important elaborar un pressupost de quant ens volem gastar, i fer una llista dels productes que realment ens interessen. “Només amb això, pressupostant i fent una llista, ja estalviarem força, perquè no picarem en despeses petites que acabaran minant la nostra economia. El primer concepte del Black Friday és no malgastar”, ressalta l’expert.
Si ens decantem per fer compres en línia, és important que sigui en portals i webs de confiança. “Navegant per internet ens apareixen anuncis de grans descomptes, però cal anar alerta: pot ser que fem la compra i no ens arribi el producte; per això és important acudir sempre als portals oficials de llocs acreditats”, aconsella Mañosas.
També amb relació a les adquisicions per internet, l’assessor financer recomana parar atenció a les despeses d’enviament i a les possibilitats de devolució. “Hi ha algunes pàgines que no accepten devolucions, o bé apugen exageradament el preu de l’enviament, de manera que el producte t’acaba costant el mateix que sense descomptes.”
Finalment, Mañosas recomana parar atenció a les opcions de finançament. “Quan ens ofereixen crèdits a curt termini, els tipus d’interès es poden disparar fins al 20% o el 22%. Hem de plantejar-nos si ens surt a compte, perquè per una cosa que costa 1.400 euros n’acabarem pagant 1.800.”
En canvi, l’economista recorda que hi ha alternatives de pagament que no comprometen tant la nostra butxaca. “Per exemple, si hi ha la possibilitat de fraccionar una despesa en tres o quatre mensualitats. No hi ha interessos i és una opció molt interessant.”