Estrès nadalenc
No és cap secret que les festes de Nadal, i més concretament la seva preparació, poden ser una font important d’estrès.
No és cap secret que les festes de Nadal, i més concretament la seva preparació, poden ser una font important d’estrès.Les raons són moltes: obligacions socials, compra de regals, preparació d’àpats, tensions familiars, preocupacions financeres, conciliació durant les vacances escolars...
Les demandes i pressions associades amb la preparació d’aquestes dates són múltiples i poden tenir moltes facetes. D’una banda, existeix la creença arrelada que la festivitat ha de ser perfecta en tots els aspectes, en part per la imatge idíl·lica que transmeten la publicitat i els mitjans de comunicació, i complir amb aquestes expectatives no sempre és fàcil.
A això cal sumar-hi l’ansietat que poden generar les llargues cues, les aglomeracions a les botigues i centres comercials i la tasca que suposa trobar regals originals. A més, en un context d’important inflació com l’actual, el factor financer cobra aquest any especial rellevància com a motiu de preocupació.
Finalment, també cal tenir presents les possibles dinàmiques familiars complicades, els conflictes no resolts amb la parella o altres parents. La pressió per mantenir una imatge d’harmonia pot generar moltes tensions emocionals durant aquestes dates.
“Tot plegat és un còctel explosiu i no sempre és fàcil de gestionar”, opina Maria Ocaña, resident a Encamp de 42 anys, qui admet que preparar el Nadal li ha suposat sempre “més d’un maldecap. Has de fer malabarismes amb un munt de coses i costa arribar a tot arreu. En teoria, són dies de descans i celebració però no paro ni un moment”.
El mateix punt de vista és compartit per Juanjo Martínez, veí d’Escaldes-Engordany de 48 anys, qui creu que la celebració del Nadal “ja fa temps que se’ns ha anat de les mans: abans començaves a preparar-ho tot un cop passat el pont de la Puríssima, i ara en canvi ja et comencen a posar pressió un mes abans, amb l’encesa de llums i el Black Friday. A aquest ritme, és normal que quan arriba el 24 de desembre molta gent ja n’estigui farta”.
“És curiós com una època que teòricament és de celebració i felicitat pugui crear tantes preocupacions”, apunta, al seu torn, Mercè Guillén, de 37 anys i resident a Andorra la Vella. “A vegades és millor agafar una mica de distància i relativitzar-ho tot, perquè potser li estem donant al Nadal més transcendència de la que potser té. Per a mi només és una celebració per compartir amb parella, amics i familiars. Estressar-te per això és absurd”, subratlla.
Sigui com sigui, és innegable que el Nadal genera angoixa en moltes persones. “És una cosa que no fem habitualment, que ens trenca la rutina, i és normal que això ens posi alerta”, apunta el psicòleg Tomàs Navarro. “Vivim anticipadament allò que ens causa estrès, com aquelles trobades amb la família que poden desembocar en possible conflictes”, assenyala. Mentrestant, “molta gent tampoc té les expectatives clares, no les ajusta, i vol que tot sigui molt perfecte. Lamentablement, no sempre es pot complir amb tot i n’hem de ser conscients”.
Com es pot fer front a aquestes situacions? Navarro ho resumeix en una paraula: “Prioritzar. Hem de tenir clar allò important, que és passar-ho bé amb les persones que estimem. La resta és relatiu”, ressalta.
Si ens veiem desbordats per algunes tasques, “sempre podem delegar-les en alguns membres de la família: que uns s’ocupin dels regals, que altres preparin una part dels àpats... no tot ho hem de fer nosaltres, ni cal que tot es faci a casa: sempre hi ha l’opció de contractar un càtering o anar un restaurant. Podem establir nous costums”.
També és important ser previsors amb les compres. “No és el mateix fer-les a l’últim moment, quan tots els comerços estan a petar, que unes setmanes abans, amb més tranquil·litat. Establir un plàning ens ajudarà a reduir la càrrega d’estrès”. En relació amb això, és evident que la qüestió financera representa una significativa font d’angoixa. “Administrar bé els diners és clau, i cal tenir clar que si gastem més del que tenim, ens estressarem quan arribi el gener. És imprescindible fer una gran despesa?”
CAL SABER
1. Expectatives realistes:És important acceptar que la perfecció no és assolible i establir expectatives realistes pot reduir la pressió autoimposada en la preparació de les festes. 2. Planificar amb antelació:La planificació anticipada, tant en termes de compres com d’organització d’esdeveniments, permet distribuir les tasques al llarg del temps. 3. Establir un pressupost:Fixar un pressupost clar per als regals i les celebracions pot ajudar a evitar la pressió financera. Explorar alternatives creatives i econòmiques també és una opció. 4. Guardar temps per a nosaltres:Enmig de les festivitats de Nadal, és crucial reservar temps per a nosaltres. El descans, l’activitat física i el lleure poden contribuir a mantenir un equilibri emocional.