Temps de tradicions

Les festes nadalenques són el moment ideal per compartir i gaudir de moments amb les persones que més estimem.

El nadal és l'època ideal per compartir amb família i amics

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les festes nadalenques són el moment ideal per compartir i gaudir de moments amb les persones que més estimem. Durant aquestes dates ens reunim amb familiars i amics a qui, en moltes ocasions, no hem vist en molt de temps, a vegades fins i tot des del Nadal anterior. En aquest sentit, no són poques les famílies on les reunions s’han anat a poc a poc limitant a aquesta època de l’any.

Això converteix el Nadal en una època especialment entranyable i esperada per moltes persones. Les diferents tradicions lligades al calendari d’aquests dies, com les cerimònies religioses, els àpats de Nadal i Sant Esteve, o l’intercanvi de regals –ja sigui amb el tió o el Pare Noel el dia 25 o més endavant amb els Reis– s’han convertit en cites ineludibles.

María López, veïna d’Andorra la Vella de 69 anys i mare de tres fills, explica que “el nostre lloc de reunió varia segons el dia: algunes dates les passem a casa meva i d’altres a casa d’algun dels fills, però sempre en família”, comenta. “El més important és compartir aquests dies tots junts, perquè no sempre és fàcil coincidir plegats. Per això aprofitem per convidar altres parents amb els quals potser no et veus tan sovint”.

“Al contrari de com li passa a molta gent, a mi m’agrada força el Nadal”, opina, al seu torn, Ester Romero, de 46 anys i resident a Encamp. “És una manera de tenir gent a casa, decorar la llar, compartir un bon menjar i regals... També és veritat que trobo a faltar familiars que han marxat, però d’alguna manera els tinc sempre presents per aquestes dates”, agrega.

El que en principi hauria de ser una ocasió per a relaxar-se en bona companyia, passar temps amb les persones estimades o gaudir d’uns dies tranquils en els quals ens oblidem de la feina o els estudis, es converteix, en molts casos, en jornades d’estrès, presses, preparatius, compres d’última hora i excessos gastronòmics.

“És inevitable sentir-se estressat, però per a mi és un estrès bo, perquè vulguis o no el Nadal et permet sortir de la rutina habitual i fer coses que habitualment no fas”, comenta Jordi Pallach, de 39 anys i veí de la capital. “Poder reunir-nos amb família o amics hauria de ser viscut com un regal, i no com una situació molesta o incòmoda. Per a molta gent és un maldecap que desitja que passi com més aviat millor per tornar a la normalitat, però en canvi jo crec que és una bona oportunitat per estrènyer vincles”, considera.

Perquè això no passi, és important simplificar les celebracions i tenir en compte les prioritats reals, és a dir, allò que de veritat importa. “No fa falta gastar-se gaires diners en regals ni en el que anem a menjar, i tampoc és necessari dedicar hores i hores, que moltes vegades ni tenim, a fer compres, a cuinar o a enllestir tots els preparatius”, exposa Helena Paredes, escaldenca de 37 anys. “Per exemple, hi ha molta obsessió amb el menjar, però de veritat és necessària tanta abundància i menjar plats tan contundents tots els dies?”, es pregunta. “Després al gener arriba una altra obsessió, la de perdre els quilos que hem guanyat durant les festes”, conclou.

La mateixa opinió és compartida per Mateu Vidal, de 61 anys i resident a Sant Julià. “El Nadal ha anat perdent l’essència que tenia anys enrere. Aleshores tot era molt més senzill i la celebració es restringia a uns dies i uns rituals molt concrets, molt lligats a la família i a les tradicions. Ara hi ha febre nadalenca gairebé des de Tots Sants. És excessiu”.

En canvi, per a altres persones el Nadal pot cobrar un nou significat segons les circumstàncies. És el cas de la Irene Escudero, que des que és mare ha recuperat “la il·lusió per les festes, que l’havia deixat una mica aparcada”, reconeix aquesta veïna d’Andorra la Vella de 38 anys. Així, ara explica que gràcies als seus dos fills, de quatre i set anys, ha après a “tornar a gaudir de les celebracions”, perquè “quan veus que s’ho passen bé tu també et diverteixes”.

CAL SABER

1. Fomentar els lligams familiars:Cal aprofitar la temporada per passar temps de qualitat amb els éssers estimats, organitzant àpats, activitats, jocs o fins i tot alguna escapada. 2. Practicar la generositat:El Nadal és un moment per compartir i mostrar generositat. Podem participar en activitats solidàries o fer donatius a organitzacions benèfiques. 3. Crear les pròpies tradicions:Establir tradicions nadalenques pot fer que aquests dies siguin encara més especials: des de veure una pel·lícula nadalenca plegats fins a intercanviar regals originals. 4. Simplificar i reduir l'estrès:El Nadal sovint ve acompanyat de cert nivell d’estrès degut a la preparació de menjars, compres i esdeveniments. Cal simplificar les coses i centrar-se en el que realment importa.

Es pot celebrar sense necessitat de grans excessos

tracking