Tema de la setmana - 7 DIES

El Carnaval, tradició viva

El Carnaval, una festa que té les seves arrels en les antigues celebracions paganes i que s’ha integrat posteriorment en el calendari religiós

HI HA UN IMPORTANT CALENDARI D'ACTES ARREU DEL PAÍS

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Carnaval, una festa que té les seves arrels en les antigues celebracions paganes i que s’ha integrat posteriorment en el calendari religiós, representa una oportunitat única per a la gent que hi participa de deixar enrere la monotonia quotidiana i endinsar-se en una atmosfera plena de vida.

A Andorra, durant els propers dies es desplegarà un important calendari d’activitats culturals, lúdiques i gastronòmiques, que inclouen des de la tradicional penjada del rei Carnestoltes fins a l’enterrament de la sardina, passant per les tradicionals rues i concursos de disfresses. A més, parròquies com Encamp i Ordino també han programat els actes autòctons propis d’aquestes dates, com el ball de l’ossa o el judici dels contrabandistes.

Ja sigui com a espectador o participant-hi activament, cadascú viu els dies de Carnestoltes a la seva manera. “El més important és passar-ho bé i deixar-se portar per la festa”, ressalta Noemí Serra, veïna d’Andorra la Vella de 28 anys. “Amb un grup d’amics fem cada any una petita celebració: ens disfressem, sortim a sopar o de festa... res especial, però és una manera de fer alguna cosa diferent”, destaca.

“Personalment, fa molts anys que no em disfresso, perquè per treballar en un bon vestit necessites temps i bones idees”, comenta Laura Ruiz, resident a la capital de 41 anys. “Alguna vegada havia participat amb un grup d’amigues a la rua, però suposava molta feina i si no ho començaves a preparar amb temps ja no hi arribaves”, afegeix.

“És cert que si vols ser original has de pensar en la disfressa amb mesos d’antelació, però si no participes en cap concurs també tens el recurs de comprar-la o comprar almenys alguns dels elements o accessoris més difícils de fabricar per tu mateix”, reconeix Cristian Torres, encampadà de 26 anys que cada any celebra el Carnaval amb els amics. A més, recorda que a Encamp, “tant si t’agrada disfressar-te com si no, la festa està molt arrelada i té molta tradició. És una cita que no et pots perdre”.

Un dels actes centrals del Carnestoltes a Andorra és la rua conjunta que organitzen la capital i Escaldes-Engordany, i que sortirà aquest dissabte a les cinc de la tarda de la plaça Guillemó per finalitzar al complex del Prat del Roure, després de recórrer els carrers principals de les dues parròquies. La instal·lació escaldenca acollirà una hamburguesada per als participants i la desfilada i actuació de les comparses que s’hagin inscrit al concurs de coreografies.

Altres parròquies, com Ordino, van recuperar fa poc alguna de les celebracions pròpies d’aquestes dates. “No va ser fins al 2022 que vam tornar a fer la penjada i l’enterrament del Carnestoltes, després de 25 anys d’absència”, indica el president de l’Associació Cultura Popular d’Ordino, Albert Roig. En canvi, cites com el judici dels contrabandistes “s’han continuat fent i segueixen més vives que mai per l’humor i la forta crítica social que contenen”.

La intenció de l’entitat cultural ordinenca és “incorporar noves activitats any rere any, i anar-hi implicant tot el teixit associatiu de la parròquia”, exposa Roig, qui recorda que “tot i ser un poble petit, la gent està força implicada. També molts joves, que habitualment acostumen a fer més vida a altres parròquies, participen en l’organització del Carnaval, i això sempre és positiu”, remarca.

A Encamp aquesta implicació és màxima, i enguany la preparació dels actes del Carnestoltes compta amb la participació de 65 persones. “Estem molt contents perquè això significa que hi ha molta gent involucrada per continuar amb la tradició”, celebra Gabi Fernandes, representant de la comissió de festes. “Teníem por que molta gent marxés o perdés aquest sentiment de pertinença, però ha passat tot el contrari”, agrega.

Fernandes posa en relleu com el Carnaval encampadà proposa activitats per a tots els gustos: “Tenim des del ball de l’ossa fins a desfilada de carrosses i concurs de disfresses, passant per les actuacions de grups de versions i DJ o la sàtira de la revista de Carnaval i de les diferents representacions.” Que comenci la festa.

Cal saber

Els orígens del Carnestoltes es remunten a antigues festivitats paganes que celebraven l’arribada de la primavera i la fertilitat de la terra. Aquestes celebracions es van fusionar amb festivitats religioses i altres esdeveniments culturals al llarg dels anys. El terme Carnaval prové del llatí carnelevare, que significa treure la carn. Aquesta paraula fa referència al fet que el Carnestoltes és el període anterior a la quaresma, una època de reflexió i penitència en la tradició cristiana. Durant aquest període es practicava l’abstinència de certs aliments, com la carn, i el Carnestoltes es va convertir en una oportunitat per gaudir d’una festa abans d’entrar en aquesta temporada més sòbria. El Carnestoltes està present en multitud de cultures, i tot i que cada regió o país pot tenir les seves pròpies tradicions i costums, la festa representa una oportunitat per als participants d’expressar-se de manera lúdica abans del temps de la quaresma.

ORDINO I ENCAMP MANTENEN LES TRADICIONS PRÒPIES

tracking