Tema de la setmana - 7 DIES
Un acte d'altruisme que salva vides
La donació de sang és de gran importància en el sistema de salut global.
La donació de sang és un acte altruista i de gran importància en el sistema de salut global. La principal raó és que aquest petit gest pot salvar vides: en moltes situacions mèdiques, com ara accidents greus, cirurgies complexes o tractaments per a malalties com el càncer, la sang és un recurs imprescindible. Les transfusions proporcionen el suport vital necessari per a pacients que han patit pèrdues de sang significatives, ajudant-los a recuperar-se i, en molts casos, a sobreviure.
Malgrat la creixent demanda de sang, les reserves no sempre coincideixen amb les necessitats. Les donacions no sempre són suficients per cobrir la demanda constant, i això pot afectar negativament els pacients que depenen d’aquest recurs. La contribució regular de donants és fonamental per mantenir un subministrament adequat i assegurar-se que les instal·lacions mèdiques puguin respondre de manera eficient davant les emergències.
A més, cal tenir en compte que la sang donada també contribueix a la recerca mèdica: els diferents components s’utilitzen en estudis que poden derivar en tractaments i teràpies per a diverses malalties. Per tant, la donació no només ajuda pacients individuals, sinó que també contribueix al progrés de la medicina.
Andorra pot estar orgullosa de les xifres de donacions. “En comparació amb altres indrets, les nostres dades són molt positives, tot i que sens dubte sempre es poden millorar”, apunta Lara Kinder, responsable de salut pública de Creu Roja Andorrana. “Per posar un exemple, vam tancar el 2023 amb 1.224 donacions, que és el mateix que es registra en una ciutat com Lleida, que té gairebé el doble d’habitants”, ressalta. “Ara el nostre objectiu és arribar a les 1.500 aquest 2024”.
Per fer-ho possible, l’ONG organitza cinc grans campanyes anuals de recollida de sang. “Vam començar el 2015 amb tres campanyes en què es van registrar 832 donacions i 112 oferiments, i a partir del 2020 ja vam passar a les cinc actuals. Si no em fem més és perquè es recomana deixar passar almenys dos mesos entre donació i donació, i sempre volem que s’impliqui el màxim de gent possible”, assenyala Kinder.
La darrera campanya, celebrada a principi d’aquest mes amb la col·laboració de l’Escola andorrana, va tancar amb molt bones xifres. “Vam tenir 355 donacions aptes, 35 més que l’any anterior, i hi va haver 79 nous donants”, posa en relleu la representant de la Creu Roja. Ara, des de l’entitat ja estan preparant la propera marató de donacions, que serà el 15 d’abril al Poliesportiu i que per cinquè any consecutiu comptarà amb el suport del MoraBanc Andorra. L’any passat la jornada va assolir les 236 donacions.
Aquestes xifres no serien possibles sense la implicació desinteressada de centenars de donants. Una d’aquestes persones és la Marta Benítez, resident a Andorra la Vella de 52 anys que dona sang regularment des de fa més d’una dècada. “Durant molt de temps vaig pensar-m’ho sense acabar de decidir-me, perquè les agulles em fan por i m’imposava una mica de respecte”, explica. “Finalment, em vaig atrevir i va anar molt bé. Des d’aleshores intento donar almenys dos cops l’any, crec que és un gest molt important i que per a la persona que dona no suposa cap esforç”, explica.
“És normal tenir por la primera vegada, però has de tenir present que t’atenen professionals i que davant de qualsevol problema de salut ja no se’t permetrà fer la donació. Si estàs relaxat i has descansat bé, no has de tenir cap tipus de problema”, explica Òscar Bernabé, encampadà de 36 anys que ha pres part en pràcticament totes les campanyes de la Creu Roja.
“Donar és fàcil perquè gairebé tothom pot fer-ho: si tens entre 18 i 70 anys, estàs bé de salut i peses més de 50 quilos, ja ets un donant potencial. Després, durant els qüestionaris, es determina si l’oferiment és o no és apte”, destaca Lara Kinder. Hi ha, però, unes limitacions: “Els homes no poden donar més de quatre cops l’any i les dones no més de tres.”
Tampoc cal esperar que hi hagi una campanya de la Creu Roja per donar sang. La seva responsable de salut pública recorda que “es pot fer en qualsevol moment demanant cita a l’ambulatori de l’hospital”. En qualsevol cas, “les campanyes sempre permeten arribar a molta més gent”.