Andorra la Vella

Innovació per ser més sostenibles

El comú automatitza la lectura de comptadors i produeix electricitat amb una microturbina a la xarxa d'aigua potable

Un operari instal·la un dels comptadors d'aigua del nou sistema de telelectura.COMÚ ANDORRA LA VELLA / TONY LARA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Aprofitar la tecnologia en benefici de la sostenibilitat. Amb aquesta premissa el comú d’Andorra la Vella ha incorporat recentment diverses millores digitals per aconseguir un consum d’aigua més eficient, reduir la factura dels ciutadans i, també, produir energia.

Una d’aquestes innovacions és un sistema automàtic de telelectura. Des d’aquest estiu la parròquia compta amb 1.600 comptadors d’aigua als diferents barris que permeten detectar consums elevats anòmals i protegir, en definitiva, el consumidor. I com funciona? El sistema envia per radiofreqüència les dades de consum d’aigua dels comptadors de manera automàtica al centre de control, que es capten a través de 180 concentradors distribuïts per tota la parròquia. Si hi ha una fuita en un edifici, el sistema alerta i s’hi actua ràpidament i d’aquesta manera es poden facturar els consums reals i detectar possibles sobreconsums provocats per fuites als edificis.

En paral·lel, Andorra la Vella compta amb la primera instal·lació hidroelèctrica del país connectada a una xarxa d’aigua potable: el comú ha instal·lat al dipòsit de les Escaubelles, que abasteix bona part de la parròquia, una microturbina que genera electricitat a través de la xarxa d’aigua. El sistema, que treballa les 24 hores del dia durant pràcticament tot l’any, aprofita el moviment de l’aigua i a través d’un turbogenerador es transforma la pressió de l’aigua en energia neta i de baix cost que s’injecta a la xarxa elèctrica. Tot plegat suposa un estalvi per a les arques del comú i es deixen d’emetre 22,5 tones de C02 a l’atmosfera.

CAP A L’ADMINISTRACIÓ ELECTRÒNICA

En els darrers anys el comú ha posat fil a l’agulla per encaminar-se cap a l’administració electrònica i agilitzar, així, processos. Això ha de permetre tant facilitar les gestions als ciutadans com fer més àgil el sistema de treball intern dels diferents departaments. Actualment s’està a la fase final de la redacció del catàleg de processos interns, que permetrà a mitjà termini automatitzar més de 200 procediments. Un parell d’exemples que es podran veure aviat: el pagament de les multes es podrà fer de manera telemàtica, sense necessitat d’acudir de manera presencial a casa comuna o al servei de Circulació, i també s’incorporarà la plataforma de gestió d’expedients i, per tant, el ciutadà podrà accedir des d’un dispositiu electrònic als seus tràmits, sol·licituds i certificats, o consultar les seves propietats al cadastre. El comú d’Andorra la Vella, a més, ja valida de manera electrònica les factures que ha de satisfer a les empreses que li presten serveis i, per tant, s’ha guanyat agilitat a l’hora de fer els pagaments en benefici dels administrats.

tracking