FEDA

La digitalització, eina clau per a la sostenibilitat

La transformació ajudarà a afrontar els desafiaments del sector energètic Xarxes intel·ligents, anàlisi de dades i gestió a distància milloren l’eficiència

Quadre de control de FEDA.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La digitalització del sector energètic és clau per fer front al canvi climàtic. A priori, podria semblar que el vincle no és evident, però el món està vivint la transició de les energies fòssils cap a les fonts renovables fruit de la necessitat urgent de reduir les emissions de CO2 i això està provocant problemes conjunturals en el transport i subministrament a molts països, així com una forta volatilitat de preus als mercats. La transformació digital serà un ingredient imprescindible per gestionar aquesta situació.

Tot i que la pandèmia de la Covid-19 ens hagi ensenyat a adaptar-nos dràsticament d’un món d’abundància a un món de restriccions, el director general de FEDA, Albert Moles, creu que la transformació digital del sector energètic a Andorra pot ajudar a evitar-les. FEDA ja fa temps que treballa en la solució a través de l’optimització digital per fer front a riscos que van dels d’una envergadura més geopolítica als que poden venir generats pel creixement del consum intern.

Per exemple, treballen en recursos com ara les xarxes intel·ligents, l’anàlisi de dades o la gestió a distància i la domòtica, que poden ajudar, entre altres, a substituir les energies fòssils, fer front als desajustos de l’oferta i la demanda, estructurar l’estalvi, equilibrar el mix producció nacional/importació per garantir que es pugui mantenir el diferencial de tarifes respecte als estats veïns... “Hi ha solucions tecnològiques per fer tot això, però necessitem capacitat d’acció per gestionar molta més informació que la que estem gestionant ara”, explica en aquest sentit Moles. L’objectiu és invertir ràpidament en solucions per treure el màxim profit de les dades i integrar cada vegada més fonts d’energia diferents, traient el màxim rendiment i optimitzant el consum.

Ja hi ha un pla: primer s’ha de recollir tota aquesta informació i “es pot anar fins al detall que es vulgui, amb una base de dades de consums hora per hora i molta informació de la part de generació”. FEDA planifica aquesta primera fase que afecta el nucli del negoci a un any vista, però després passarà a la fase 2, en la qual hi haurà la “capacitat de connectar i desconnectar”, gestionar la xarxa de manera que sigui el més racional possible.

“La digitalització és ordenar tota la informació que tenim ara i la nova que tindrem. Estem posant els mitjans per tenir aquesta informació, organitzar-la, compartir-la i ser capaços d’entendre-la. Ara que hi comencen a haver solucions hem de fer un projecte de veritat per a tot Andorra”, proposa Albert Moles. El directiu recorda com als anys vuitanta, el govern d’algun emirat advertia la població a través de la ràdio en les èpoques de més calor que l’alta demanda dels aires condicionats carregava la xarxa i hi havia risc de talls de subministrament. Els usuaris es posaven aleshores d’acord col·lectivament per racionalitzar la despesa. “La digitalització és això sense haver de recórrer a Ràdio Andorra per fer-ho”, diu Moles.

Amb les xarxes cada vegada més congestionades, l’estalvi energètic i la incorporació dels criteris de sostenibilitat es fan necessaris en la presa de decisions de les empreses, siguin de la mida que siguin. Almenys així ho veuen a la parapública. Les solucions digitals complementaran la racionalització individual i per aconseguir-ho caldran inversions: quatre milions d’euros el 2022 per a nous sistemes i renovacions o manteniment dels actuals, i 6,5 milions més del 2023 al 2026. A això se sumaran els 2,8 milions destinats a garantir que en un màxim de tres anys totes les cases d’Andorra tinguin comptadors intel·ligents i quadres de comptadors adaptats.

“Estem fent un salt abismal comparat amb els últims anys”

Miquel Galera, director d'Infraestructures i Tecnologia de FEDA

Què representa per a FEDA la transformació digital, quina importància té dins de l’empresa? La sostenibilitat, el creixement econòmic i la digitalització són els tres pilars de l’organització. En els últims temps estem fent moltes coses en l’aspecte de la digitalització i els resultats, encara que es veuran a mitjà termini perquè són projectes laboriosos, tindran un impacte important. Des que comences fins que veus el resultat passa molt temps. Hi ha moltes coses que hem de fer i que farem, però el camí és llarg. Estem fent un salt abismal comparat amb els últims anys. L’empresa està molt compromesa en aquest sentit, això és clar. No en queda una altra. Quins són els projectes presents i futurs de la digitalització del sector energètic? Des de fa uns anys despleguem els comptadors intel·ligents i ara estem a punt d’adjudicar una plataforma que, de manera ordenada i tractant les dades, ens permeti tenir una informació molt més exhaustiva de qualitat i consum detallat. Podrem, per exemple, saber quan i quant estan produint les instal·lacions fotovoltaiques o recuperar el detall dels consums dels clients hora a hora, per donar resposta al que demana la Llei d’impuls de la transició energètica i el canvi climàtic i adaptar-nos tots plegats per consumir quan menys li costa a Andorra. Els comptadors intel·ligents ens permetran també la telegestió, de manera que quan algú vingui a contractar els serveis, quan surti per la porta ja tindrà la llum donada. Això és sosteni­bilitat. A més a més, aprofi­tarem per protegir les comunicacions entre els dispositius perquè ningú no pugui interceptar ni manipular les dades. Què s’aconseguirà amb aquesta transformació? Podrem fins i tot anticipar avaries. Els diferents sensors i la intel·ligència de dades ens permetran preveure problemes, evitar saturacions de certs punts de la xarxa... Recuperes tota una sèrie d’informació que ja està tractada i una altra per tractar a través d’algoritmes que relacionen les dades. La transformació, que només arribarà amb la implicació de tots, serà que abans havies d’anar fins a una ETR i deixar un aparell uns dies per saber què estava passant i ara ho sabràs abans que hagi passat.

tracking