Director de desenvolupament internacional de Bismart

Enric Martí: “La gestió i anàlisi de les dades és la base de les decisions empresarials”

Acumula una llarga experiència en la indústria TIC amb dues passions: el tractament de dades i la transformació d’idees en realitats

El director de desenvolupament internacional de Bismart, Enric Martí.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La gestió de les dades ha esdevingut crucial. Com pot fer-ne ús una petita o mitjana empresa?

Les organitzacions sempre han necessitat informació per prendre les millors decisions. A l’era de la transformació digital, la informació està, principalment, en forma de dades. Avui en dia l’explotació de les dades és la base del procés de presa de decisions empresarials.

El teixit empresarial andorrà n’és conscient?

Segons la meva experiència, sí, sobretot en els principals sectors d’activitat (hostaleria, turisme, comerç, banca...) en general s’està accelerant la conscienciació del valor que es pot extreure de les dades. D’ençà que Bismart ha iniciat l’expansió internacional, Andorra és un dels països preferents on hem obert oficina i en què més projectes participem, ajudant diverses empreses clau (Pyrénées, Perfumeria Júlia, Hotansa, Saetde, etcètera) a aprofitar el valor de les dades mitjançant entorns d’analítica empresarial.

En quins sectors són més útils? Les dades són útils per a empreses de qualsevol sector. Hi ha sectors que, històricament, estan més avançats i habituats a treballar amb la tecnologia. Per posar un exemple, l’impacte de la intel·ligència artificial en el sector automobilístic no es pot entendre sense una base cultural data driven en què la investigació i l’evolució és constant. En aquest sentit, l’explotació de les dades es posiciona com una gran oportunitat de negoci per a les empreses de la banca, el comerç o vinculades al turisme.

Les empreses capten dades de moltes fonts. Com s’integren?

El primer pas és localitzar totes les fonts de dades hàbils de l’empresa i integrar-les en un magatzem de dades per a la seva explotació, on són tractades, ordenades i transformades perquè puguin ser analitzades de forma conjunta. A Bismart anem un pas més enllà de la integració, afegint valor amb dades externes útils (previsió del temps, context mercantil, entorn demogràfic i econòmic...). El més important d’aquest procés és la creació del model analític adequat per a l’explotació de la informació. El que marca la diferència és com es relacionen les dades i el disseny d’un model analític que realment sigui útil per entendre el negoci i generar valor. La integració de dades consolida una única visió de la realitat i el model analític defineix quina realitat percep l’empresa.

Aquesta integració és a l’abast de les pimes?

Absolutament. Qualsevol empresa pot generar valor amb l’explotació de dades gràcies als avanços tecnològics, el cost del procés sempre és menor que el valor resultant.

Andorra treballa per explotar les dades del país.

Què poden aportar a les empreses? La transparència i posada a disposició de les dades públiques d’un territori és fonamental per diverses raons. D’una banda, ajuda el ciutadà a conèixer com es gestionen els recursos públics i fomenta la confiança envers l’administració. De l’altra, permet a les empreses analitzar les dades públiques i poder adaptar els serveis als clients i al context mercantil del territori. El cas andorrà en concret presenta un entorn de dades molt heterogeni, complet i assumible per iniciar proves pilot en molts àmbits perquè les empreses optimitzin l’explotació del negoci i s’obrin a nous models d’innovació.

La Llei de protecció de dades ha canviat recentment. És suficientment garantista?

Les lleis de protecció de dades cada vegada van més encaminades a protegir millor els consumidors i garantir-ne els drets. La nova llei andorrana, en consonància amb l’europea (GDPR), és un pas endavant en aquest sentit.

tracking