BADIA ADVOCATS
Més normativa i més especialitzada
És fonamental L’acompanyament legal de les empreses que es transformen i de l’emprenedoria amb capital local o forà
La llei avança al ritme de la digitalització. El Consell General ha aprovat els darrers dos anys regulacions sobre protecció de dades, ciberseguretat o blockchain i actius digitals, i té en agenda altres textos com el projecte de llei d’economia digital. En aquest context és essencial per a totes les empreses tradicionals que duen a terme processos de transformació fer-ho amb acompanyament jurídic.
Francesc Badia, exdegà del Col·legi d’Advocats i responsable del despatx Badia Advocats, recorda com temps enrere per obrir un comerç n’hi havia prou amb un advocat que dominés els drets administratiu, per obtenir de la manera més ràpida els permisos, i el laboral. “Ara s’ha d’anar molt més enllà perquè l’empresari tingui clar els drets i obligacions tant propis, de les empreses amb que interactua com dels ciutadans a qui s’adreça.” L’arribada de noves activitats i models de negoci ha provocat que “cada cop hi hagi més legislació i més especialitzada. És un procés imparable”. Manllevant el concepte “d’uberització de l’economia” emprat pel Copríncep Emmanuel Macron, explica que “tota la normativa relacionada amb l’emprenedoria avançarà i es flexibilitzarà per poder generar noves oportunitats de negoci. I l’assessor legal ha d’acompanyar l’empresari en aquest procés de canvi”.
En els processos de transformació digital adquireixen molt protagonisme totes les qüestions relacionades amb la protecció de dades, però també amb els mitjans de pagament o la fiscalitat internacional. “S’ha de fer un acompanyament global mitjançant gent experta”, conclou Badia.
El repte de la internacionalització i el mercat interior
En el nou ecosistema tenen un paper fonamental les empreses de capital forà, moltes de les quals natives digitals. “Un dels nostres objectius és ajudar a crear empreses i start-ups. Hem participat en el naixement de plataformes digitals de venda en línia de molts tipus de serveis”, explica Badia. El suport no es limita al vessant jurídic: “Anem més enllà. La funció és acompanyar aquestes empreses perquè coneguin la idiosincràsia del país.” El procés d’acostament a la Unió Europea obre un escenari diferent, també per als assessors legals. “Ara serà al revés –explica l’exdegà–, haurem d’acompanyar les nostres empreses que vulguin sortir a l’exterior per ajudar-les a identificar el que s’hi pot fer.” Andorra ja ha iniciat el procés d’harmonització de la seva legislació al cabal comunitari i aquest procés anirà a més els propers anys. “Incorporarem de facto molta normativa i l’hem de tenir treballada.” El bufet, integrat per set advocats i juristes, té precisament entre els seus objectius la creació d’un àrea especialitzada en dret comunitari.
transformacio-digital-2022
Enric Martí: “La gestió i anàlisi de les dades és la base de les decisions empresarials”
transformacio-digital-2022
Manel Orobitg: “Si l'empresa no és eficient no serà competitiva i morirà”
transformacio-digital-2022
Àngel Alonso: “El programa de fidelització juga un paper clau en l'estratègia”
transformacio-digital-2022
Laly Sánchez: “Si les persones no l'acompanyen, la transformació es queda al calaix”
transformacio-digital-2022
Jacques Gascuel: “La seguretat dels serveis de missatgeria és insuficient”
transformacio-digital-2022
Andreu Tomàs: "Digitalització i ciberseguretat són una inversió, no un cost"
transformacio-digital-2022
Pilar Escaler: “La digitalització canvia 180 graus la manera de relacionar-nos”
transformacio-digital-2022
Montse Font: “Busquem la millora contínua de l'experiència del nostre client”
transformacio-digital-2022
Josep Majoral: “L'e-administració agilitzarà els tràmits al ciutadà i al personal”
transformacio-digital-2022
Javier Planelles: “Hem d'usar la tecnologia sense oblidar que la nostra raó de ser és el client”
transformacio-digital-2022
Pere Vandellós: “El teletreball es basa en el binomi de confiança i responsabilitat ”