CLEVERTASK ANDORRA

“Els 'human digitals' canviaran la medicina o la formació”

Pere Vandellós i David Arance estan al capdavant de Clevertask Andorra, una empresa que treballa des de fa més d'una dècada amb Intel·ligència artificial, 'machine learning' i algoritmes predictius.

David Arance i Pere Vandellós.Fernando Galindo.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quins són els riscos de la intel·ligència artificial?

Vandellós: La intel·ligència artificial (IA) pot provocar suplantacions d’identitat perquè és capaç d’imitar el comportament humà. Hem d’assegurar-nos amb mecanismes d’autorització i autenticació que la persona és qui diu ser o que el contingut és verídic. Aplicacions com ChatGPT aporten informació basada en fonts, l’autenticitat de les quals no està avalada per cap organisme. Cal afegir que el marc legal internacional va per darrere, tot i que s’estan fent esforços.

Quin grau de coneixement tenen les empreses de la IA?

Vandellós:Les empreses de gran volum, com la banca, que treballen amb dades altament privades, tenen un nivell de maduresa més elevat. També la indústria. A les petites i mitjanes empreses el grau d’implantació és baix. Tot just estan fent una immersió.

Com es pot incentivar la implementació?

Vandellós: La divulgació ha de fomentar el canvi cultural partint de la base que molts dels treballs repetitius seran automatitzats, executats i governats per algoritmes. I aquest canvi no tan sols té a veure amb tecnologia, sinó que també amb nous reptes laborals.

Què recomanarien a les empreses que volen aplicar la IA però que no tenen clar com?

Arance: És la situació més estesa. Com a proveïdors i especialistes hem d’evangelitzar i acompanyar el canvi de cultura de negoci dels clients, primer per entendre la IA i com la poden aplicar, i després per implantar progressivament solucions i valorar-ne l’impacte.

Com la tecnologia afecta la societat i els llocs de treball?

Vandellós: El canvi de paradigma és radical. Els experts anuncien que el 80% dels llocs de treball dels pròxims 30 anys encara estan per definir.

Quins serien?

Arance: Ja n’hi ha alguns en funcionament com els enginyers de prompt, els professionals que saben adreçar-se a la IA perquè doni respostes i contingut adequat. Hi ha altres feines que són derivades. Existeixen models de moda que són persones fictícies, però que tenen compte d’Instagram, photoshots, i fins i tot tenen els seus esdeveniments. I darrere hi ha especialistes d’imatge o màrqueting. També afectarà les feines qualificades? Arance: Fins ara s’automatitzaven tasques rutinàries, de poc valor, però la IA trenca aquest esquema. Hi ha funcions d’especialistes qualificats que poden ser substituïdes i llocs de treball que han de reorientar-se.

Vandellós: En breu tindrem digital humans, robots dotats d’IA, que substituiran els metges en la diagnosi.

I què hauran de fer els metges de mitjan segle?

Vandellós: Probablement s’hauran de dedicar a tasques purament d’investigació i deixar les feines més repetitives als robots.

Com s’aplicarà a la formació?

Vandellós: Professors de màster o postgrau estan sent substituïts per human digitals, amb capacitat de transmetre un coneixement enorme i d’interpretar el grau d’aprenentatge dels alumnes i fer un acostament individualitzat.

Arance: En paral·lel, els plans d’estudis acadèmics hauran d’incorporar aquestes noves skills que es requeriran al món laboral.

Poden citar algun exemple de l’aplicació de la IA?

Vandellós: El credit check dels bancs n’és un. Els algoritmes triangulen moltíssimes dades i estableixen en base al patró de comportament un credit check molt més acurat que el que es fa amb processos estadístics manuals. Hem treballat també amb una gran cadena hotelera la gestió de l’overbooking amb una eina que optimitza la venda d’habitacions i a un preu òptim sobre la base del nivell d’ocupació, meteorologia i el preu de la competència.

També hi ha connotacions ètiques.

Vandellós: Grans pensadors com Noam Chomsky o Stephen Hawking han advertit dels riscos. Arance: S’ha de fomentar el pensament crític, que t’ho digui la màquina no vol dir que estigui bé, no vol dir que sigui la resposta encertada.

tracking