BADIA ADVOCATS

Francesc Badia: “La IA canviarà la feina de l'advocat però no podrà substituir-lo”

Lidera un dels bufets d’advocats de més tradició al país amb la vista posada en les noves tecnologies, que han de permetre als professionals del dret “prestar un millor servei als seus clients”

Francesc Badia, fundador del despatx Badia AdvocatsFERNANDO GALINDO

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què aporta la transformació digital a un despatx d’advocats?

La funció d’un despatx d’advocats és prestar serveis. La digitalització afavoreix que es faci en millors condicions. Permet una nova manera de relacionar-te amb clients i l’Administració de la Justícia

Com s’aconsegueix?

L’accés a la informació és més fàcil en un entorn digitalitzat. El servei és millor i a nosaltres ens facilita la feina. Abans teníem un arxiu físic que feia deu vegades el que tenim ara. Hem guanyat en espai, però sobretot en l’accés. Tenim eines per accedir més fàcilment a la informació dels nostres clients, però també per col·laborar internament de forma molt més eficient, compartint informació perquè diferents advocats, cadascun des de la seva especialitat, participin en la resolució d’un afer.

També s’ha potenciat el treball remot.

Som el cent per cent operatius en treball remot. Ja estàvem molt preparats, però amb la pandèmia el vam potenciar. Ara tots podem treballar des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.

L’expedient electrònic canviarà la relació de l’advocat i la justícia?

L’expedient electrònic, que s’està implementant, canviarà en dos o tres anys el funcionament de la Justícia. Donarà molta més seguretat jurídica, agilitzarà els procediments i, òbviament, suposarà més comoditat. Cal aplaudir l’esforç del Consell Superior de la Justícia. És bàsic en un estat de dret que la Justícia funcioni de manera àgil per satisfer les necessitats dels ciutadans. I l’expedient electrònic facilita que pugui fer millor la feina.

La digitalització de la justícia també ha traccionat els advocats.

Serà gairebé impossible que un despatx d’advocats funcioni sense estar mínimament digitalitzat. L’expedient electrònic obliga a fer que tots els advocats que no han fet la transició, que són pocs, s’hi hagin de posar. També els advocats hem ajudat a fer que la justícia es modernitzi.

I quin paper juga la signatura digital?

És fonamental. Guanyem la immediatesa que representa que qualsevol encara que estigui lluny o malalt pugui fer tràmits amb validesa legal. La intel·ligència artificial (IA) pot posar en perill els advocats? La IA serà una eina fonamental dels despatxos a menys de cinc anys vista. Hi ha moltes tasques de caràcter senzill i pot ajudar a fer-les de manera molt més fàcil. Ara bé, no pot substituir un advocat.

Per què?

La IA no podrà suplir mai la relació de confiança entre advocat i client, que és bàsica. No és senzillament processar uns coneixements. S’ha d’aplicar una estratègia adaptada a cada client que moltes vegades s’allunya perquè el client, per exemple, prefereix una solució més costosa però més ràpida.

Caldrà regular-ho?

La regulació de la pràctica l’hauran de resoldre el Col·legi d’Advocats i les administracions.

Altres professions es troben en una situació similar?

No és gaire diferent en la medicina, l’arquitectura o les ciències empresarials. La IA és un gran avenç. El que ens hem de plantejar com a societat és quin ús n’hem de fer. És imprescindible una regulació perquè només té sentit en la mesura que pugui ser útil.

tracking