Consell General

Imatge i so digital a l'hemicicle

El Consell incorporarà una nova tecnologia per millorar la retransmissió i enregistrament de les sessions

Imatge de l'hemicicle del Consell General.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El nou hemicicle del Consell General ja fa dotze anys que acull les sessions parlamentàries ordinàries. En tot aquest temps, la tecnologia audiovisual ha avançat cap a una millora destacada de la qualitat d’imatge i també pel que fa al so. Tot i que en el seu dia el parlament comptava amb l’equipament de darrera generació, ha arribat el moment de fer una actualització per continuar oferint la millor qualitat d’àudio i vídeo en les transmissions i enregistrament de les sessions.

Per aquest motiu, el Consell General iniciarà a partir de l’any vinent un seguit de treballs per implementar a l’hemicicle, però també a les sales de premsa i de compareixences públiques, la darrera tecnologia en el tractament de l’àudio i la imatge.

El so serà completament digital. A través de la implementació de la tecnologia DANTE, l’àudio s’enviarà de forma digital a través d’una xarxa Ethernet sense cap compressió, multicanal i amb baixa latència. Aquesta tecnologia permet reduir sorolls, utilitzar de forma més versàtil els dispositius instal·lats i una millor integració amb unitats mòbils televisives.

Noves càmeres robotitzades.

Les retransmissions televisives han comptat des del seu inici al nou hemicicle amb càmeres robotitzades. Actualment, s’han iniciat els estudis per a la seva substitució que permetrà una major qualitat d’imatge i una major diversitat en els plànols que podran captar.

Pantalles microled.

A l’interior de l’hemicicle, els consellers generals i el públic assistent poden veure les votacions en dues pantalles situades a banda i banda que també es canviaran per instal·lar unes noves amb una major qualitat d’imatge, amb més angle de visió i, sobretot, amb menys consum energètic.

ELS PUNTS IL·LUMINACIÓ LED A L’HEMICICLE Les bombetes de les 60 làmpades que il·luminen el nou hemicicle seran substituïdes per la darrera tecnologia led. Això permetrà que, a més de millorar la il·luminació de la sala durant les sessions, també es puguin programar per a altres usos, facilitant diversos jocs de llums segons les necessitats, siguin visites guiades, oficials o serveis de manteniment. El canvi de tecnologia també suposarà un important estalvi en el consum elèctric. NOVA MICROFONIA A LA TRIBUNA Aquests són els micròfons que més s’utilitzen a les sessions del Consell General. Per tal de millorar la recepció de la veu dels ponents se substituiran per un nou equip que recollirà el so de manera uniforme independentment de si l’orador s’acosta o s’allunya dels micròfons quan intervé. A més, el seu disseny impedeix captar el so que pugui arribar de la resta de l’hemicicle, millorant substancialment la qualitat del so capturat. SUBTITULACIÓ EN DIRECTE La millora en la captació del so dels micròfons de la tribuna i la digitalització del so de la resta, conjuntament amb la darrera tecnologia informàtica en transcripció, permetrà que les sessions del Consell General tinguin subtitulació en directe en un futur pròxim. Aquest fet permetrà seguir les sessions del Consell General a persones amb dificultats auditives.

“Aprofitarem la tecnologia per millorar l’accessibilitat”

SANDRA CODINA Subsíndica Aquesta legislatura han impulsat el projecte Consell Obert, ens pot explicar en què consisteix? El Consell Obert vol apropar el Consell General i Casa de la Vall a tota la ciutadania, ja sigui amb activitats adreçades als escolars que, per cert, estan tenint molt d’èxit, o bé mitjançant activitats culturals. El nostre objectiu és adaptar la història del nostre parlament a totes les franges d’edat i que tothom el pugui visitar, i per això ens farà falta comptar amb els darrers avenços tecnològics. Aquest objectiu és molt ambiciós, sobretot en un espai com Casa de la Vall… Evidentment, fer accessible un edifici amb segles d’història com Casa de la Vall és molt complicat i s’estan estudiant diverses opcions perquè tothom la pugui visitar. Tot i això, som conscients que tenim unes limitacions d’accessibilitat. Com pot ajudar la tecnologia per fer més accessible aquest edifici? Actualment, ja tenim unes audioguies que ens expliquen polsant un número la història de determinat objecte o què significa l’armari de les 7 claus. Tot i això, cal anar més enllà per poder adaptar aquests continguts per fer-los més accessibles. Com ho tenen previst fer? Doncs en un primer moment hem de digitalitzar tots els continguts que s’ofereixen al públic en les visites a Casa de la Vall i al Consell General. Això ens permetrà poder adaptar els continguts, segons les necessitats del visitant. En pot posar algun exemple? Sí. Pel que fa als visitants amb alguna discapacitat visual, treballarem perquè disposin d’una descripció molt més extensa dels continguts de Casa de la Vall, no tan sols explicant la història, sinó també detallant com és l’objecte al qual es fa referència. Han pensat en algun aplicatiu per al mòbil? Els mòbils dels visitants seran de gran ajuda, sigui per ampliar els coneixements o bé sigui per millorar l’accessibilitat de persones amb dificultats d’audició. Actualment, estem mantenint reunions amb diversos col·lectius que ens estan ajudant a determinar quin és el millor sistema perquè persones amb pèrdua d’oïda també puguin escoltar les explicacions dels guies. T Tenen previst introduir aparells tecnològics en les visites? Estem treballant per poder fer servir unes tauletes digitals que s’adaptarien a la persona que visita Casa de la Vall. M’explico. Si qui porta la tauleta és un nen el relat s’adaptarà a la seva edat, si qui ve és una persona gran, la tauleta mostrarà una mida de lletra més gran i una informació més extensa. L’objectiu és que cada públic tingui accés al seu relat adaptat.

tracking