GRUPO DANA

Jesús Álvarez Marcos: “Els ERP milloraran amb la intel·ligència artificial”

Presideix el Grupo Dana, una empresa especialitzada en el desenvolupament de ‘software’ amb 25 anys de vida i presència en deu països, que ha dissenyat l’ERP Merkurio adreçat a les pimes

Jesús Álvarez Marcos, president del Grupo Dana.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Jesús Álvarez destaca en aquesta entrevista els beneficis que comporta la implantació dels ERP, l’eina informàtica que permet gestionar les activitats empresarials diàries, no tan sols de les grans corporacions, sinó també de les pimes.

Per què és important comptar amb un sistema ERP?

Perquè integra els processos en una única plataforma, centralitzant totes les dades i les interaccions; perquè millora l’eficiència operativa en automatitzar i optimitzar l’execució de tots els processos administratius, reduint la càrrega de treball, ja que moltíssims s’automatitzen, minimitzant errors, i, finalment, perquè centralitza les dades i, per tant, no cal introduir-les en diferents programes estancs, accelerant considerablement els fluxos.

Fins a quin punt les empreses aprofiten totes les opcions que ofereixen els ERP?

Malauradament, l’aprofitament, si bé és dispar d’unes empreses a unes altres, sol estar lluny del cent per cent.

Es pot quantificar la millora en termes d’eficiència o productivitat?

No és fàcil, però es pot assegurar que, fins i tot a les empreses més petites que pensen que potser els vingui gran, obtenen un benefici molt important en millora de processos, en control de les seves finances i en estalvi en recursos humans. Per descomptat per a les pimes, la millora és òbvia, sobretot si s’escull el sistema adequat. L’estalvi i el guany amb productivitat fan que l’amortització sigui realment ràpida.

La intel·ligència artificial canviarà els ERP a curt termini?

Sense cap dubte. Tots els processos que gestiona un ERP, en general, tenen unes regles clares, i molts estan totalment automatitzats, però poden millorar considerablement amb les eines de la IA, com ara el machine learning, que permetrà a la pròpia màquina prendre o suggerir determinades decisions o solucions a problemes que consumeixen força temps de persones, sobretot en el reconeixement de documents, en la presa de decisions basades en grans volums de dades, en anàlisis predictives, etc.

Ens pot donar exemples concrets de casos d’automatització a la plataforma?

Hi ha infinitat de clients amb activitat comercial o de distribució. La possibilitat de tenir-lo connectat a la nostra plataforma d’e-commerce en línia facilita la venda a través d’internet. Tenim molta presència en sectors com ara mitjans de comunicació (80 diaris internacionals, entre els quals el Diari d’Andorra), grans plantes d’impressió (més de 40 a tot el món), gairebé totes les distribuïdores de premsa d’Espanya i Andorra, entre les quals hi ha l’andorrana Xarxa i més de 20 a Llatinoamèrica); fabricants de productes ortopèdics; fabricants i embotelladors de refrescos, cervesa i aigua mineral, etc.

Què diferencia Merkurio dels seus competidors?

Hi ha molts ERP de qualitat contrastada, però l’ avantatge competitiu és en la implantació, el suport tècnic, el manteniment i les actualitzacions. Som els fabricants i els comercialitzadors i instal·ladors. Coneixem de primera mà els clients i garantim l’adaptació a les noves necessitats o millores que ens suggereixen perquè les farem nosaltres mateixos. A cada implantació que fem el sistema s’enriqueix. I el nostre suport tècnic és excepcional perquè és directament el fabricant qui el presta, amb temps de resposta inferiors als quinze minuts en cas d’urgència i de menys de dues hores en qualsevol cas.

L’ERP, millor al núvol?

El núvol és una excel·lent opció per a les empreses que no volen o no poden gastar els diners en una infraestructura o en el personal per mantenir-la. Si a més s’hi accedeix com a software as a service (Saas), té grans avantatges. S’hi pot treballar amb una simple connexió a internet, fins i tot amb un telèfon mòbil, i no requereix servidor, infraestructura ni personal especialitzat perquè el proveïdor s’encarrega de tot. I tot per una quota mensual, sense necessitat de fer grans desemborsaments en la compra i posada en marxa.

tracking