CROWE ANDORRA

La digitalització del compliment normatiu

La transformació digital de les organitzacions esdevé un dels principals desafiaments a l’era del ‘compliance’

Mireia Gallart, supervisora de compliment normatiu de Crowe.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els darrers anys, el concepte de compliance s’ha estès de manera exponencial, fent que, en l’actualitat, se’n parli sense que ningú se sorprengui. L’increment del volum de normes a complir i la creixent naturalesa tècnica de les mateixes han generalitzat la importància del compliment normatiu, concepte que, inicialment, era quasi exclusiu dels mercats regulats. En conseqüència, cada vegada més, la funció de compliance es concep com una àrea imprescindible en les organitzacions.

La transformació digital de les empreses i dels ens públics implica una sèrie de reptes amb relació al compliment normatiu, atès que l’ús i l’aplicació de noves tecnologies porten intrínsecs amenaces i riscos legals, els quals no es troben únicament relacionats amb l’àmbit digital. Per l’anterior, aquests riscos han de ser coneguts i valorats per ambdues branques (digital i legal) per tal de prevenir possibles atacs, pèrdues d’informació i, inclús, estar preparats davant qualsevol potencial comissió de delictes o contravencions penals enfocades en l’àmbit digital o basades en l’ús de les noves tecnologies.

Parlar de transformació digital en l’àmbit del compliment normatiu suposa parlar de digital compliance, és a dir, l’aplicació del compliment normatiu a la utilització de les noves tecnologies en les organitzacions, així com en els processos de digitalització que moltes empreses i ens públics han començat a realitzar recentment.

Les noves tecnologies faciliten les eines per desenvolupar les polítiques de compliance, com ara poden ser els software de compliment normatiu o del canal de denuncies, així com els processos implementats per mantenir la confidencialitat de la informació i la protecció de les dades de caràcter personal. No obstant això, és una evolució que no es troba lliure de desafiaments.

El compliance digital ha arribat per quedar-se a Andorra, aportant grans beneficis a les organitzacions del Principat. Tot i tenir en compte els múltiples reptes que es presenten per a empreses, el valor afegit derivat del mateix pot ser un tret diferencial.

Conèixer el 'compliance'

A què ens referim quan parlem de compliance? No existeix una única definició d’aquest concepte, però ho podem entendre com un conjunt de pràctiques que ajuden a prevenir, detectar i gestionar els riscos associats al compliment de les normes que afecten les organitzacions. Sota aquest concepte s’engloben les normes i lleis a les quals tant el sector públic com el privat es troben sotmesos, així com les que assumeixen voluntàriament. Alhora, els danys derivats de l’incompliment d’ambdues categories de normes es mesuren tant de forma econòmica com en termes de reputació. El compliment normatiu és una tendència en creixement, ja que gràcies a la digitalització dels processos les empreses tenen la capacitat de complir amb les normes i regulacions aplicables de manera més eficient i efectiva. No disposar d’una estratègia eficient en compliment normatiu pot implicar la imposició de sancions i generar un impacte reputacional negatiu en la societat, fets que poden tenir greus conseqüències per a l’èxit de qualsevol organització a llarg termini.

tracking