CONSELL SUPERIOR DE LA JUSTÍCIA

La digitalització: un impuls decisiu per a la Justícia

l’expedient judicial electrònic garantirà un servei públic àgil, eficient i accessible des de qualsevol lloc i en tot moment

Esquema digitalització de la Justícia

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La modernització de l’Administració de Justícia no és només una opció, sinó una necessitat inajornable que respon a les exigències de la societat. Els ciutadans cada vegada estan més immersos en un món digital, per això demanden un servei públic que sigui àgil, eficient i accessible des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Per tant, la implantació de l’expedient judicial electrònic (EJE) el mes d’abril del 2024 és, sens dubte, una resposta concreta a aquestes demandes, ja que permetrà als interventors com, per exemple, advocats i procuradors, dirigir les seves peticions als tribunals de forma electrònica.

En aquest sentit, la Llei 7/2022, del 31 de març, d’accés electrònic de l’Administració de Justícia proporciona la cobertura legal necessària per implantar l’EJE. Aquesta llei marca un fita fonamental en la modernització de l’Administració de Justícia a Andorra i proporciona la base legal necessària per a la implantació de l’EJE, que és el pilar fonamental de la transformació digital del sistema judicial andorrà.

Mitjançant aquesta llei es regula de manera detallada l’ús de les tecnologies de la informació, per millorar el servei de l’Administració de Justícia, i a més d’establir les directrius per a l’ús de l’EJE, també fixa les bases per realitzar les interaccions electròniques segures entre els òrgans judicials i fiscals i els professionals de la justícia, com ara advocats i procuradors. D’aquesta manera, es crea un marc jurídic que fomenta l’ús eficient de les noves tecnologies al servei de la justícia.

L’expedient judicial electrònic (EJE) és, sens dubte, el punt culminant d’aquesta transformació i gràcies a aquest sistema, els advocats, els procuradors i els altres professionals tindran un accés permanent i directe als seus expedients, facilitant una comunicació més àgil amb els òrgans judicials. Aquesta digitalització dels procediments no tan sols suposarà una reducció del paper i una gestió més eficient de la documentació, sinó que també agilitzarà els tràmits i, en última instància, reduirà el temps de resposta.

Durant el transcurs de l’any 2023, el Consell Superior de la Justícia ha signat convenis marc de col·laboració per a la recepció d’actes de comunicació i per a la presentació d’escrits per mitjans telemàtics a l’Administració de Justícia, que han servit per desplegar el portal de serveis al professional (PSP) a diferents entitats públiques i privades, com són el ministeri de Justícia i Interior, el ministeri d’Afers Exteriors, la CASS, l’AFA, l’ABA i les entitats bancàries d’Andorra.

Aquests convenis han marcat el tret de sortida per a la implementació de tràmits telemàtics associats a la documentació que es transmet en el context de les causes judicials.

Aquesta iniciativa ha comportat una acceleració notable en la gestió d’aquests processos, amb un impacte directe en la millora substancial del temps de resposta per part de l’Administració de Justícia.

Normes de la xarxa i del sistema de gestió i comunicació processal

Una comissió de treball, integrada per membres de l’Administració de Justícia i del Consell Superior de la Justícia,estàelaborantles normes tècniques quetenen per objecte establir l’estructura i el format tècnic de l’EJE, les especificacions dels serveis d’intercanvi d’informació amb els professionals, les persones físiques i jurídiques i les altres administracions, així com les definicions i codificacions associades. A més, defineixen tècnicament l’EJE, els seus elements i les seves restriccions dins el flux processal de la tramitació.

tracking