EMINDSET LAW

Oriol Giró: “La digitalització és clau per a una empresa que s'expandeix”

És soci fundador d’Emindset Law, una firma en plena expansió internacional especialitzada en dret mercantil, noves tecnologies, innovació, M&A, protecció de dades i transformació digital.

Oriol Giró, fundador del despatx Emindset Law.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Emindset Law ha ampliat horitzons amb l’obertura d’oficines a Tolosa, Barcelona i Pamplona. El creixement exterior els permet acompanyar “d’origen a destí” els empresaris andorrans que s’internacionalitzen, explica Oriol Giró. També donen suport al procés invers, amb les societats i professionals estrangers que arriben a Andorra. El despatx ha reforçat l’àrea de successions i assessorament a empreses familiars amb la incorporació de l’exministra Sílvia Riva.

Quin paper juga la tecnologia a l’hora de descentralitzar un despatx?

És clau per a una empresa que s’expandeix. Tenir equips vinculats en diferents llocs fa que tothom hagi d’utilitzar les mateixes eines. I quan tu has hagut d’introduir aquests processos, estàs en el millor estadi per assessorar no només d’allò que has de fer, sinó també d’allò que no has de fer.

El núvol és una solució clau en aquest procés?

L’expansió sense serveis compartits al núvol és complicada. Traspassar el paper a formats digitals, emmagat­zemar i preservar la documentació, i donar-hi accés a qui pertoca són reptes molt importants. I si ja ho són només per a una empresa que opera a Andorra, encara més quan creix a fora.

Ha calat la transformació en el teixit econòmic?

Està calant. Ha costat que moltes empreses entenguessin la necessitat d’un procés que assumien més com despesa que no com a inversió. Hi ha hagut resultats molt positius. Hem acompanyat amb èxit empreses que han entès que és necessari per poder sobreviure i créixer en el futur. Els nous processos, nous mecanismes, noves eines tecnològiques converteixen les empreses en més digitals, més eficients, més tecnològiques i més rendibles, però, sobretot, que prestin millors serveis.

Les empreses grans estan més conscienciades?

Moltes empreses han fet els seus deures. Tant petites, que dins de les seves possibilitats s’han digitalitzat per ser més eficients, com grans empreses que hi han apostat per sobreviure o mantenir una posició al mercat que es veia amenaçada.

El marc legal és favorable a la transformació digital de les empreses?

En protecció de dades s’ha fet una feina important amb un marc adaptat als estàndards internacionals. La Llei d’economia digital també suposa un pas endavant. Hem de continuar l’homologació, però respectant la idiosincràsia del país. Les empreses andorranes s’estan adequant en un temps molt curt, mentre que en altres països ho han fet més progressivament.

L’adaptació a la legislació de protecció de dades ha exigit un esforç a les empreses.

Afecta transversalment molts processos. Hem assessorat algunes de les principals empreses en l’adequació normativa i en la implementació en la documentació i processos interns de tots els departaments.

També s’han regulat els actius digitals.Pot ser un sector amb projecció?

Crec que és interessant i pot ajudar a diversificar l’economia, però va més enllà de la legislació, amb l’acompanyament de totes les entitats –bancs, el regulador i les empreses– perquè la llei per si sola no té capacitat per materialitzar-se en projectes.

La intel·ligència artificial va molt lligada a la transformació digital.

És un repte i una oportunitat perquè ens fa més eficients. En l’àmbit de l’advocacia, el mateix professional pot arribar a ser suplantat per una màquina si no aporta un valor suplementari al client. En canvi, si s’aconsegueix integrar aquesta tecnologia, el servei millora. L’han incorporat? Sí, l’estem utilitzant en processos de desenvolupament normatiu, de doctrina, de jurisprudència, etcètera. La IA ha de ser un suport per als nostres equips.

tracking